nieuws

Installatie PFT­Hydrosysteem fluitje van een cent

bouwbreed

rotterdam ­ Zonder veel rompslomp een HR­ketel aansluiten op een bestaand bouwkundig gecombineerd rookgaskanaal. Woningstichting PWS Rotterdam, verwarmingsdeskundige Feenstra West en bouwkundig specialist TMC bieden daar het PFT­Hydrosysteem voor aan.

Aanvankelijk ontwikkeld voor de woningen van PWS kunnen nu ook andere corporaties en commerciële verhuurders en verenigingen van eigenaren het laten installeren. De woningsector maakte in de jaren tachtig veel werk van energiebesparing. Open verbrandingstoestellen voor de centrale verwarming maakten plaats voor ketels met een verbeterd rendement. De aannemer boekte lagere bouwkosten met gecombineerde kanalen uit steenachtig materiaal voor de afvoer van het rookgas. Het zijn deze bouwkundige kanalen die de installatie van een energiezuiniger HR­ketel verhinderen. De lage temperatuur van het rookgas veroorzaakt een hoge condensatie, wat de kanalen aantast. Installatie van een HR­ketel vergde om die reden altijd de aanleg van een nieuw metalen rookgaskanaal. Dat vraagt veel werk, tijd en geld.

Buitenluchtinjector

De installatie van het PFT­Hydrosysteem neemt volgens PWS, Feenstra en TMC niet meer dan een dag in beslag. Het rookgas komt daarna via een buitenluchtinjector in het bestaande afvoerkanaal, waarvan de wanden waterafstotend zijn gemaakt. De injector is naar een eigen ontwerp gebouwd. Het apparaat vermengt heet rookgas met koude buitenlucht. Op die manier vermindert de dampdruk in het kanaal. De injector voert ook een deel van het condenswater af naar het riool. De waterwerende vloeistof voorkomt vochtdoorslag. Het vocht blijft aan de kanaalwand hangen. Een deel verdampt en de rest komt als condens in het riool. PWS vergeleek drie afvoersystemen voor het bepalen van de kosten. Voor een complex van vijftig woningen komen die bij de plaatsing van de HR­ketel op 635 euro. Wanneer de ketel aan het eind van zijn levensduur wordt vernieuwd, belopen de vervangingskosten 895 euro. Het aanbrengen van een roestvaststalen buis kost 510 euro minder. Het materiaal lijdt evenwel onder het condens en moet op termijn ook worden vervangen. Dan bedragen de kosten 1020 euro. Een gecombineerde luchttoevoer uit aluminium buis is met 1730 euro de duurste oplossing. Condens tast ook aluminium aan zodat de buizen voor 3460 euro moeten worden vervangen. De werken zijn op één dag geklaard. De bewoners ondervinden weinig hinder en kunnen gewoon in huis blijven. Hakken en breken blijft beperkt tot het maken van twee gaten in de buitengevel en één gat in het shuntkanaal. De bouwkundige kanalen worden schoongemaakt en met speciaal gereedschap geïmpregneerd. Op het afvoerkanaal komt een aansluitstuk en een afneembaar paneel dekt kanaal en wanden af. Daarna worden de injector met de condensafvoer en de HR­ketel met toebehoren gemonteerd. Voordat de uitvoering begint onderzoekt de Rotterdamse corporatie met TNO de haalbaarheid ervan. Een camera inspecteert de binnenkant van de kanalen en met de opdrachtgever wordt de loop van de leidingen bepaald. Uit deze bevindingen wordt de werkwijze afgeleid.

TNO

De offerte wordt per complex opgesteld. Na de oplevering controleert TNO of het resultaat aan de specificaties voldoet. Als optie kunnen opdrachtgevers PWS en TNO na vijf of tien jaar de kanalen laten inspecteren. Afhankelijk van de omvang van een complex kost dat 15 tot 50 euro per woning. Het systeem wordt sinds 1998 in complexen van uiteenlopende grootte van PWS toegepast. Sindsdien is het telkens verbeterd. Verschillende andere corporaties toonden er inmiddels ook interesse voor. De markt voor het PFT­systeem bedraagt volgens de ontwikkelaars tussen de 300.000 en 400.000 woningen. De Rotterdamse corporatie wil dat de werken altijd volgens het vastgestelde plan en door Feenstra worden uitgevoerd. Dan alleen garandeert PWS dat er in de volgende vijftien jaar geen vocht door de kanaalwanden slaat.

Reageer op dit artikel