nieuws

Hebel Cellenbeton geïntegreerd in Ytong Nederland

bouwbreed Premium

zaltbommel ­ Hebel Cellenbeton verdwijnt begin volgende maand van de markt. De onderneming wordt per die datum geïntegreerd in Ytong Nederland.

Zowel Ytong als Hebel Cellenbeton werd in 2001 overgenomen door de Duitse bouwmaterialenreus Haniel. De Europese Commissie stemde destijds in met de overname van Ytong onder de voorwaarde dat het bedrijf in Nederland onafhankelijk van Haniel zou opereren. Met een 50­procentsbelang in de Coöperatie van Kalkzandsteenfabrieken (CVK) had Haniel al een stevige positie in Nederland. Met Ytong Nederland erbij zou die te dominant worden, aldus de Commissie. Vorig jaar bepaalde de Europese mededingingsautoriteit dat de CVK moest worden opgesplitst. Onlangs is dat proces afgerond. De Commissie heeft daardoor geen bezwaar meer tegen de integratie van Ytong Nederland in Haniel. Het Duitse concern ziet geen reden om in Nederland zowel onder de naam Hebel als Ytong actief te zijn. Daarom is besloten om beide bedrijven samen te voegen.

Hebel houdt zich bezig met productie en distributie van bouwmaterialen in de sectoren kalk, cellenbeton, gipsvezelplaten en pleisters. Vorig jaar boekte de Fels­Groep, waaronder Hebel valt, een omzet van ongeveer 750 miljoen euro met bijna vijfduizend medewerkers.

Reageer op dit artikel