nieuws

Gemeente Utrecht sommeert 150 bewoners hun balkon te stutten

bouwbreed

utrecht ­ De gemeente Utrecht heeft gisteren 150 huiseigenaren in de wijk Hoograven dringend verzocht het aan hun woning hangende balkon te inspecteren en indien nodig te ondersteunen.

Bij twee balkons van vergelijkbare huizen werd onlangs zodanige roestvorming op de stalen dragers aangetroffen dat er instortingsgevaar bestaat. In een brief aan de bewoners dreigt de gemeente eigenaren die niet meewerken, te dwingen de balkons te onderstempelen. De gebreken van de balkons kwamen aan het licht toen een aannemer bij twee huizen uit de jaren dertig onderhoud pleegde. De ijzeren staven waarmee het betonnen balkon aan de muur is gehangen, bleken zo verroest dat de aannemer stempels plaatste en de gemeente inlichtte. Uiteindelijk bleken rond de 150 eengezinswoningen een vergelijkbaar balkon te hebben. Het gaat om woningen in particulier bezit. De meeste ervan liggen in een woonblok aan de Hooft Graaflandstraat/Julianaweg. Veel bewoners hebben de ophanging weggetimmerd, zodat moeilijk is te zien of er roest op de dragers zit, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten. Hij raadt de mensen aan het balkon voorlopig niet te betreden. De balkons hangen aan de achterzijde en zijn vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Toch besloot de gemeente groot alarm te slaan. “U bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, maar de veiligheid is in het geding.”

Reageer op dit artikel