nieuws

Geld voor verdwijnen LPG­tankstations

bouwbreed

den haag ­ De komende drie jaar verdwijnen meer dan tweehonderd verkooppunten van autogas. In verband met scherpere veiligheidseisen heeft staatssecretaris Van Geel van VROM een grote sanering in gang gezet, waarvoor 15 miljoen euro is gereserveerd. Dat is echter de helft van het bedrag dat met de operatie is gemoeid.

De hele operatie gaat 30 miljoen euro kosten. De helft daarvan is nu gereserveerd. De andere helft is volgens woordvoerder W. van der Weegen nog niet vrijgemaakt. “Dat kan in de begroting gebeuren, of op een andere manier. De regeling gaat in op 1 januari 2004, dus we hebben tot die tijd om het geld te vinden”, aldus de zegsman. Hij denkt dat dat gaat lukken, zodat de sloop van alle tweehonderd stations de komende drie jaar doorgaat. Staatssecretaris Van Geel heeft gemeenten en provincies ingelicht over de sanering. De LPG­stations staan volgens de nieuwe normen te dicht bij woonhuizen. Dat betekent dat ze binnen een straal van 25 meter van een enkele woning en 80 meter van tien of meer huizen liggen.

Schadevergoeding

De eigenaren van de stations kunnen een schadevergoeding krijgen van het ministerie van VROM. Daarbij geldt dat wie het snelst stopt, het meeste geld krijgt. In het eerste jaar zijn de vergoedingen het hoogst. Daarna neemt het bedrag elke drie maanden af. Waarschijnlijk zullen vanaf 2006 nog eens driehonderd LPG­stations moeten verdwijnen, omdat dan nog meer nieuwe veiligheidseisen gaan gelden. Eind van dit jaar verwacht de staatssecretaris meer duidelijkheid over het lot van deze stations. In totaal zijn er nu 2200 LPG­verkooppunten. Oud­minister Pronk zag het liefst al deze stations verdwijnen. Uit onderzoek van het ministerie bleek toen dat er ofwel pompstations, ofwel 115.000 woningen weg moeten.

Reageer op dit artikel