nieuws

Eerst groen, dan pas bouwen in Enschede

bouwbreed

enschede ­ Eerst groen aanleggen en dan pas bouwen. Volgens wethouder R. Bleker van Enschede is deze “omgekeerde volgorde” een uitgelezen mogelijkheid om marktpartijen en huizenkopers voor een gebied te interesseren.

Het college van burgemeester en wethouders in de Twentse stad laat binnenkort een pilot uitvoeren teneinde deze ontwikkelings­ en bouwwijze te onderzoeken. Bleker heeft het idee opgedaan tijdens een werkbezoek aan Barcelona en Madrid.

“Als overheid laat je zien dat de ontwikkeling van een gebied je ernst is. Je doet een investering om uiteindelijk ontwikkelaars, huizenbouwers en huizenkopers over de streep te trekken”, aldus Bleker. Het principe is naar zijn mening voor zowel nieuwe bouwlocaties als stedelijke vernieuwingsprojecten toe te passen.

Vooral in deze tijd van economische teruggang ziet de wethouder veel voordelen in het principe van ‘eerst groen, dan bouwen’. Bleker: “Een ontwikkelaar gaat nu pas aan het werk als 70 procent is verkocht. Maar voor potentiële huizenkopers is het niet interessant om een terrein te bezoeken waar zojuist een fabriek is gesloopt. Ze kunnen zich wel voorstellen waar hun kinderen spelen als er al groen is aangelegd en er al bomen zijn geplant. Het is een psychologisch effect. Nu wordt het groen pas aangelegd als alles is verkocht.”

Werkbezoeken

Bleker beseft dat ‘eerst groen, dan bouwen’ bij alle partijen een omslag in denken vereist. “Daar zijn dus werkbezoeken voor. Om tot andere inzichten te komen”, meent de wethouder.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat bij monde van woordvoerder B. Maas weten positief te staan tegenover het Enschedese initiatief. “Het is zeker in het belang van de bewoners als er al groen is aangelegd. Bij nieuwbouwwijken moeten ze nu kopen van brochures en maquettes. Mooie plaatjes met veel groen. Vaak is er een groot verschil met de werkelijkheid.”

Maar volgens Maas gaat het niet alleen om de aanleg van groen, maar ook om de realisatie van ontsluitingen en voorzieningen zoals scholen en winkels. “Mensen wonen op zandvlaktes, omdat de verdere ontwikkeling van een wijk achterblijft. Dat zijn de grote kwalen van een nieuwbouwwijk. Onze opinie is dat de ontwikkelingen in een wijk ten aanzien van groen, wegen en voorzieningen best wel wat vooruit mogen lopen op de woningbouw.”

Reageer op dit artikel