nieuws

Draka rekent op bloeiperiode breedband

bouwbreed Premium

eindhoven ­ Kabelproducent Draka hunkert naar een doorbraak bij de breedbandverbindingen. In de Comteqfabriek in Eindhoven is het personeelsbestand vorig jaar met honderd arbeidsplaatsen teruggebracht tot tweehonderd. Als leverancier van het Jetnetsysteem staat Draka in de startblokken om opnieuw een sprong voorwaarts te maken.

“Het borrelt overal”, zegt bestuursvoorzitter Jan van Kesteren. Alleen nog niet hard genoeg. Draka Comtec produceert momenteel op tachtig procent van zijn capaciteit; een kleine twee miljoen kilometer met glasvezel gevulde kabels. Op de wereldmarkt is dit jaar naar schatting 55 miljoen kilometer kabel te verdelen. Jan Burgmeijer van TNO Telecom, een nieuw instituut afkomstig uit de KPN­familie, stelt vast dat de meeste glasvezelkabel zijn afzet gevonden heeft naar de aanleg van het hoofdnet. Tal van steden hebben ook speciale stadsringen waarop het bedrijfsleven aansluiting vindt. Grootste knelpunt is het ontbreken van goede verbindingen met de woningen van de particuliere gebruikers. Zonder de huidige knik tussen het buitennet en de snelle apparatuur binnenshuis krijgen de consumenten toegang tot razendsnelle technologieën die de mogelijkheden van telefonie, internet en televisie verveelvoudigen. Volgens TNO­er Burgmeijer heeft Nederland gezien de pretentie uit te blinken als kennisland, een uitstekende uitgangspositie voor de vooledige toepassing van breedband. De vooruitgang wordt echter in de weg gezeten door de als goed ervaren kwaliteit van het huidige kabelnet. Bovendien vergt de realisatie van breedband miljardeninvesteringen die zich niet snel laten terugverdienen. Uit onderzoek van TNO komt naar voren dat gemeenten een heel gevarieerd ambitieniveau hebben ten aanzien van breedband. Steden als Den Haag, Deventer en Utrecht gelden als voortrekkers en incasseerden voor hun initiatieven Europese subsidie. Burgmeijer schat dat in bijna dertig gemeenten concrete breedbandprojecten op stapel staan.

Nieuwe opdrachten

Draka speurt nauwlettend de markt af naar nieuwe opdrachten. Staat Amsterdam op het punt Zeeburg aan breedband te helpen? Voor de aanleg is dan 65.000 kilometer glasvezel nodig. Het glasvezelnet dat al in de hoofdstad ligt, heeft een lengte van 650 kilometer. De verglazing van het Nederlandse kabelnet vergt volgens TNO een investering van acht tot tien miljard euro. Draka denkt de kosten dragelijker te maken door toepassing van het flexibele netwerkconcept Jetnet. Het systeem houdt het graafwerk tot een minimum beperkt omdat de sleuf in principe nooit meer open hoeft. Bij groeiende behoefte aan capaciteit kunnen extra vezels in de 1,8 millimeter dikke kabels worden geblazen. Aansluitboxen garanderen de verbinding met de woningen. Burgers die bij de start van het project nog geen geld over hebben voor breedband kunnen daardoor in een later stadium gemakkelijk aanhaken.

Reageer op dit artikel