nieuws

Belgische bouwers profiteren niet van groei investeringen

bouwbreed Premium

brussel ­ De Belgische bouwers profiteren niet van de in maart 6 procent gestegen bedrijfsinvesteringen. Dat blijkt uit een vergelijking van onderzoeken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek en de Vlaamse Confederatie Bouw/VCB.

Volgens de Vlaamse brancheorganisatie is het aantal vergunningen voor niet­woongebouwen in Vlaanderen in de eerste drie maanden met méér dan 15 procent gedaald. Volgens directeur­generaal Marc Dillen van de VCB kreeg de bouw in Vlaanderen vorig jaar de zwaarste klappen in twintig jaar en is de toestand daarna alleen maar verder achteruitgegaan. In 2002 viel het volume aan vergunde werken in de sector van de niet­woongebouwen terug met meer dan 30 procent. Uit de ontwikkeling blijkt volgens Dillen dat de toename van de bedrijfsinvesteringen zich niet vertalen in uitbreidingen. De productiecapaciteit van de bedrijven blijkt na meer dan twee jaar kwakkelende economie nog lang niet verzadigd.

Malaise

“Daardoor kan de bouw van bedrijfsgebouwen, die toch 60 procent van de niet­residentiële sector vertegenwoordigt, niet meegenieten van het zeer voorzichtige economisch herstel”, meent Dillen. Hij vreest dat de huidige malaise nog zeker zes maanden zal aanhouden. Toch is er volgens Dillen ook beter nieuws van het bouwfront. Voor de meer van de algemene economie afhankelijke woningbouw, ziet de situatie er volgens hem minder slecht uit. In deze sector blijkt de markt nu toch stilaan de bodem te bereiken na jaren van achteruitgang. De laatste jaren ligt het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen gemiddeld iets beneden de 30.000, terwijl dat er in het begin van de jaren negentig nog 40.000 waren. Het NIS constateert dat vooral de markt van de eengezinswoningen de laatste maanden aantrekt. De bouw van appartementen, die de afgelopen jaren duidelijk in de lift zat, blijft de opmars voortzetten. Volgens Dillen heeft dit laatste alles te maken met het structurele tekort aan bouwgronden.

Reageer op dit artikel