nieuws

Bankengroep spekt kas van Wienerberger

bouwbreed

wenen ­ Dankzij een forse lening bij de banken is Wienerberger erin geslaagd zijn financiële positie flink te verbeteren. Een groep van twaalf uitgenodigde banken stelt het bouwstoffenconcern 300 miljoen euro beschikbaar.

De door ABN­Amro en Bank Austria bij het bankenconsortium ondergebrachte lening wordt gebruikt om kortlopende financieringen af te lossen. Daardoor verdwijnt onder andere de 186 miljoen euro die nodig was als tussenfinanciering van Koramic Roofing uit de boeken. Wienerberger brengt in Nederland onder andere Terca en Brada op de markt. Wienerberger was van plan slechts 200 miljoen euro bij het consortium onder te brengen. Op aandrang van de banken werd de financiële ruimte echter vergroot. In vergelijking met de jaarwisseling zijn de kortlopende verplichtingen met eenderde tot 25 procent teruggebracht. Om sterker te staan op de financiële markten heeft Wienerberger zich voor het eerst een officiële investeringsrating laten aanmeten. Bureau Standard & Poor geeft het bouwstoffenconcern de waardering BBB/Positieve Vooruitzichten. Ook de (grotere) branchegenoten CRH, Lafarge, Hanson en Heidelberg Cement hebben een rating. Wienerberger steekt ten opzichte van de collega’s goed af vanwege de beoordeling Positieve Vooruitzichten. Na de verkoop van zijn dakendivisie blijft de Belgische onderneming Koramic voor 10 procent eigenaar van Wienerberger. De verwachting is dat het Oostenrijkse concern binnenkort voor 63 procent in handen komt van kleine aandeelhouders. Koramic heeft besloten zich van de beurs terug te trekken.

Oost­Europa

Wienerberger is momenteel druk bezig de vleugels uit te slaan in Oost­ en Midden­Europa. Met een aandeel van 75 procent in betonplatenfabrikant Semmelrock hebben de Oostenrijkers een krachtig positie in Polen. In het land is naast de in de regio Warschau actieve fabriek te Kolbiel, in het zuiden een bedrijf te Gliwice overgenomen. De komende maanden worden gebruikt om een hecht verkoopnet op te zetten. Binnen drie jaar moet Semmelrock lands nummer twee zijn als aanbieder van betonmaterialen. Behalve Polen is Kroatië voor Wienerberger een belangrijk investeringsgebied. Semmelrock bouwt in de buurt van het strategisch gelegen Karlovac een nieuwe fabriek. Aantrekkelijke afzetmogelijkheden zijn ontstaan door de heropleving van het toerisme langs de Kroatische kust.

Reageer op dit artikel