nieuws

Arcadis slaat slag in Amerika

bouwbreed

arnhem ­ Ingenieursbureau Arcadis heeft de Amerikaanse branchegenoot Finkbeiner, Pettis & Strout overgenomen. De zoektocht van het Arnhemse concern naar verdere uitbreiding in de Verenigde Staten is daarmee evenwel nog niet ten einde.

Finkbeiner, Pettis & Strout (FPS) voegt 30 miljoen dollar aan omzet toe aan die van Arcadis. Het regionale advies­ en ingenieursbureau, werkzaam in de staten Ohio, Michigan, North Carolina en Virginia, heeft driehonderd werknemers in dienst en is actief op het gebeid van (afval)water en infrastructuur. Arcadis is al geruime tijd op zoek naar uitbreiding in vooral de Verenigde Staten. “Deze acquisitie past uitstekend in ons streven onze positie in de Amerikaanse markt te versterken”, meent bestuursvoorzitter H. Noy van Arcadis in een toelichting. “FPS werkt hoofdzakelijk voor overheidsopdrachtgevers, hetgeen een goede aanvulling is op ons sterke klantenbestand in de private sector. Door de sterke capaciteiten van FPS in water en afvalwater kunnen we profiteren van de verwachte groei in die markten in de Verenigde Staten.” Door de overname telt Arcadis in de VS nu zo’n tweeduizend medewerkers. Noord­ en Zuid­Amerika zijn samen goed voor ruim 36 procent van Arcadis’ omzet. Als het aan Noy ligt gaat dat percentage nog omhoog.

Overname

Het advies­ en ingenieursbureau blijft gericht op verdere uitbreiding in Amerika, de Verenigde Staten in het bijzonder. Voor acquisities is nog zo’n 50 miljoen euro beschikbaar. “We praten momenteel met meerdere partijen”, laat Arcadis­woordvoerder J. Slooten desgevraagd weten. Of dat snel zal leiden tot een overname, wil hij niet zeggen. “We focussen ons in ieder geval op infrastructuur. Als we op het gebied van milieu een goed bedrijf kunnen overnemen, zullen we dat echter zeker niet nalaten. Maar we nemen onze tijd. Bij elke overname maken we de afweging of het bedrijf wel binnen onze onderneming past. We willen ook altijd de eerste en tweede managementlagen leren kennen. En natuurlijk letten we ook nadrukkelijk op de juridische en financiële kant.” Arcadis kocht eerder dit jaar al het Duitse projectbureau Homola, dat met 125 medewerkers een omzet boekt van 10 miljoen euro. Daartegenover stond de verkoop van detacheringsdochter Dynamicon. Arcadis deed alvast 60 procent van haar aandelen over aan het in Delft gevestigde HQ Groep. Over drie jaar volgt de overige 40 procent. Dynamicon, dat onder meer bouwkundig, civieltechnisch en milieukundig personeel detacheert, paste niet langer bij de kernactiviteiten van Arcadis.

Reageer op dit artikel