nieuws

Tegenstand sloop gebouw Sargentini

bouwbreed

amsterdam ­ De voorgenomen sloop van architect Sargentini’s Jan Swammerdam Instituut in Amsterdam Oud­West wordt mogelijk voorkomen. De stichting Docomomo heeft het stadsdeel gevraagd het gebouw op de lijst van beschermde monumenten te plaatsen.

Docomomo ziet het veertig jaar oude gebouw als een belangrijk voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het verkeert nog grotendeels in originele staat en wordt gezien als een belangrijk werk binnen het oeuvre van Sargentini. Dat veel Amsterdammers het gebouw al jaren geleden hebben uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van de stad doet daar volgens de stichting niets aan af. Behoud van de erfenis van het Nieuwe Bouwen is voor haar van nationale betekenis.

De aanvraag zorgt voor vertraging van de nieuwbouwplannen voor het gebied. Het stadsdeel moet nu eerst advies vragen over de noodzaak van bescherming. Het gebouw, dat tijdelijk door een kunststichting wordt gebruikt, moet plaatsmaken voor een psychiatrische kliniek en woningen naar ontwerp van de Belgische architect Jo Crepain.

Reageer op dit artikel