nieuws

Schultz van Haegen krijgt zwaarder pakket

bouwbreed

den haag ­ Demissionair en beoogd staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft bij formateur Balkenende op een zwaarder pakket aangedrongen. Zij zal naast luchtvaart en waterbeleid ook de Nederlandse Spoorwegen en de rest van het spoorbeleid onder haar hoede krijgen.

Het kabinet Balkenende II staat vandaag op het bordes bij koningin Beatrix en zal morgen voor het eerst vergaderen. De pakketten van minister Dekker en staatssecretaris Van Geel van VROM blijven ongewijzigd. De staatssecretaris beperkt zich vooral tot milieuzaken. De bouwregelgeving blijft bij de minister, evenals ruimtelijke ordening en het toezicht op corporaties. Bij Verkeer en Waterstaat voeren dames weer de boventoon aan de top. Naast minister Peijs, behoudt Schultz van Haegen haar oude functie. De 32­jarige VVD­staatssecretaris gaf kort na de val van het kabinet­Balkenende I te kennen een zwaarder pakket te ambiëren.

Promotie

Omdat het CDA de nieuwe verkeersminister mag leveren, kwam ze echter niet in aanmerking voor promotie. Zelf bedankte Schultz van Haegen voor de eer om minister van Vreemdelingenzaken en Integratie te worden, omdat ze alleen een pakket wilde “dat dichtbij me ligt”, zei ze gisterochtend na haar gesprek met Balkenende. En dan te bedenken dat zij geschiedenis had kunnen schrijven als jongste minister in de geschiedenis van democratisch Nederland. Dan had overigens ook de kabinetsformatie sneller afgerond moeten zijn, want inmiddels telt ze 32 jaar en elf maanden, twee maanden meer dan de illustere KVP’er Jan van den Brink, die in 1948 in het kabinet­Beel inviel.

Reageer op dit artikel