nieuws

Schot in aanpak van risicovolle riooloverstorten

bouwbreed

den haag ­ Er begint schot te komen in de aanpak van risicovolle riooloverstorten. Het gaat hierbij om verkleining van de kans dat rioolwater bij zware regen in het oppervlaktewater terecht komt. Na 2005 zullen de meeste problemen zijn opgelost, heeft de Unie van Waterschappen aangekondigd.

Van de ongeveer 13.000 overstorten in Nederland veroorzaken er 3600 milieuproblemen. Natuurgebieden raken vervuild en vee wordt ziek. De Commissie Diergezondheid en Riooloverstorten heeft de heeft de afgelopen 15 maanden geprobeerd een aantal slepende conflicten tussen veehouders, waterschappen en gemeenten vlot te trekken en komt nu met een aantal aanbevelingen aan de politiek.

Voor alle risicovolle overstorten dient er dit jaar een vergunning te zijn waarin de sanering is vastgelegd. Wacht na dit jaar nog 27 procent van de overstorten op sanering, na 2004 zal dat nog 10 procent zijn en na 2005 4 procent.

Volgens de commissie worden de eisen ook na de saneringen streng gecontroleerd. Als er toch nog vee ziek wordt, ligt de bewijslast dat dit niet door de overstort komt, bij de eigenaar van het riool (de gemeente). Staatssecretaris Schultz Van Haegen (waterstaat) vindt dit vooralsnog echter niet nodig, mede omdat het met de jurisprudentie nu ook al die kant op gaat. Zolang het risico op vervuiling bestaat, bepleit de commissie tijdelijke maatregelen als afhekken, aanleg van drinkwatervoorzieningen en het afvoeren van baggerslib.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels