nieuws

Raamsysteem beperkt schade na bomaanslag

bouwbreed

deurne ­ Sommige gebouwen hebben een functie die aanslagen uitlokt. Steeds meer eigenaren van dergelijke panden willen de gebruikers beschermen tegen de gevolgen van een bomaanslag. Bijvoorbeeld met de explosiewerende ramen van Gevel­ en staalbouwbedrijf Oskomera uit Deurne.

Oskomera liet nagaan hoe puien explosies weren van bommen die buiten ontploffen. Het bedrijf leverde daarvoor diverse raamtypen. Die zijn op uiteenlopende afstanden van de testbom van 100 kilo TNT geplaatst. Dat gebeurde in samenwerking met de Duitse bedrijven Clemens Bollrath Stahl­und Metallbau en Haverkamp. Beide ondernemingen passen het glas ook als partnerbedrijf van Oskomera toe.

Normen

De test vond plaats in het vrije veld en wijkt daarmee af van de Europese normen voor testen en classificatie. In NEN­EN 13123­1 en NEN­EN 13124­1 wordt een zogeheten schokbuistest gebruikt en in de ontwerpnormen NEN­EN 13123­2 en NEN­EN 13124­2 een vrijeveldtest met lichte explosies op korte afstand van het raam.

Autobom

Deze testmethoden zijn eenvoudig uit te voeren, maar geven volgens Oskomera geen realistisch beeld van een explosie van bijvoorbeeld een autobom. Het Deurnse bedrijf noemt de uitkomsten van de eigen methode levensechter en vindt dat die een beter beeld geven van wat er na een explosie gebeurt. De leverancier verwacht om die reden niet dat bijvoorbeeld verzekeraars bezwaar maken dat de beproeving afwijkt van de normen.

Een explosie versplintert glas, en het zijn vooral deze splinters die de meeste gewonden veroorzaken. Gelaagd explosiewerend glas versplintert ook, maar worden tegengehouden door enkele lagen folie. Deze folie die het raam explosiewerend maakt. Volgens de norm mag het glas ook bij zware explosies nooit verder dan 3 meter ver in het gebouw worden geblazen. Het zijn niet alleen de ramen die voor veiligheid bij explosies zorgen, waarschuwt Oskomra; de rest van de gevel moet ook op veiligheid zijn ontworpen.

De Deurnse gevel­ en staalbouwer bood eerder ook explosiewerende ramen aan. De veiligheid daarvan werd evenwel niet onderbouwd met de bevindingen van een praktische beproeving, maar met een theoretische aanname. Het nieuwe glas is nog niet toegepast in Nederlandse projecten. De projectpartners Bollrath en Haverkamp hebben het al wel verwerkt in de nationale bank van Letland in Riga.

Reageer op dit artikel