nieuws

Isokorven correct gemonteerd

bouwbreed Premium

ittervoort ­ Leverancier Granito van de prefabbalkons van de rampflat Patio Sevilla heeft de isokorven op de juiste wijze aangebracht. Dat zegt directeur A. Tetteroo na een inspectie van de brokstukken.

Vorige week donderdag werd Granito eindelijk toegelaten bij de brokstukken van de balkons die door de politie van Maastricht voor onderzoek zijn opgeslagen. Op dat moment maakte zich een enorme opluchting meester van directeur Tetteroo van het bedrijf. Want hij kon met eigen ogen aanschouwen, dat de korven in elk geval niet op hun kop waren gemonteerd. Dat was zijn grootste zorg vooraf: dat de Isokorven van het type Q, met alleen opgebogen wapening, verkeerd om in de bekisting terecht waren gekomen. Dit ondanks alle duidelijke voorschriften en aanduidingen waarmee leverancier Schöck de producten uitrust. Volgens Tetteroo staat op de korven ­ die per strekkende meter op pallets worden aangeleverd ­ precies aangegeven welke kant onder en boven moet en welke stekeinden bestemd zijn voor de balkonvloer respectievelijk de verdiepingsvloer. Deze korven van het type Q verankerden de 11 ton zware balkonplaten aan de gevel in de hoek die niet extra werd ondersteund met een kolom. De Isokorven hadden daar een breedte van 60 centimeter; de wapeningslengte bedroeg naar beide zijden 75 centimeter.

Driepuntsophanging

Aan de andere hoek zitten de balkons met een korf met omhoog en neerwaarts gebogen wapening. Die kunnen zowel bewegingen naar beneden (afschuiven) als naar boven (als gevolg van dompen) opvangen en niet op hun kop worden geplaatst. De breedte van de korf bedroeg daar 40 centimeter. De kolom, die op 2 meter uit de gevel stond, droeg daar het leeuwendeel van de balkonplaat. Maar volgens Tetteroo lag nog altijd 68 procent van de massa van het balkon buiten deze driepuntsophanging. Tetteroo durft nog geen oorzaak te noemen voor het ongeval. Zijn bedrijf is nog niet gehoord door het OM dat het technisch onderzoek naar de ramp in Maastricht leidt.

Reageer op dit artikel