nieuws

Eerst wat ritme kweken, dan pas de bouwpraktijk in

bouwbreed

delfzijl ­ Ze zitten nu in een dip, de Groningse bouwers. Maar straks niet meer. En dan is iedere goede bouwvakker weer nodig. Daarom doet de aannemersclub Samenwerking Herintreding Bouwvakkers (SHB) mee aan Renov, een werkgelegenheidsproject van de provincie Groningen.

Buiten in een tent slapen bij min acht graden. Denk maar niet dat Anthony daar aan begint. Hij ging tijdens de survivalweek dan ook naar huis toen dit onderdeel op het programma stond. “Ik heb lekker thuis geslapen in een tweepersoonsbed”, probeert hij Anton af te troeven. Hij is wel in een legerslaapzak gekropen. En met twee matjes eronder ging dat best. “Alleen mijn gezicht was een beetje koud”.

Ter voorbereiding op een cursus bij het Centrum Vakopleiding zijn alle 24 deelnemers in drie verschillende groepen een weekje in de bossen van Veendam samen op pad gestuurd. “Ze moeten eerst weer een beetje ritme krijgen”, legt projectleider René Durenkamp uit tijdens de officiële aftrap van het project in cultuurcentrum de Molenberg in Delfzijl. Na het kamp volgt de opleiding tot timmerman, sloper, schilder of installateur die wordt gecombineerd met een stage. De deelnemers komen uit heel Groningen en variëren in leeftijd van begin twintig tot eind veertig. Ze komen moeilijk aan de slag door gebrek aan opleiding of hebben lange tijd thuis op de bank gezeten. Zo werkte Anton eerst in de haven van Delfzijl op een jongerenproject van Mens & Werk, één van de werkgelegenheidsorganisaties die zich bij Renov heeft aangesloten.

Anthony ­ pas 21 geworden maar iedereen schat hem altijd jonger ­ had via Mens & Werk een jaar lang een baantje in een fietsenfabriek. Nu wil hij timmerman worden. “Dat is veel leuker”, stelt hij terwijl de in zijn haar gevlochten kraaltjes tegen elkaar tikken.

Drijvende kracht achter SHB is Jan de Boer. De aannemer uit Emmen richtte als één van de weinige niet­Groningse deelnemers in 1986 het netwerk op en hanteert sindsdien de voorzittershamer. “We willen het tekort aan bouwvakkers oplossen. Daarnaast hebben we ook een maatschappelijke rol te vervullen”, toont de in een stijlvol donkerblauw pak gestoken De Boer zijn sociale gezicht.

Ledenlijst

Reageer op dit artikel