nieuws

ECN koopt vijf windturbines voor onderzoek

bouwbreed Premium

wieringermeer ­ Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft het contract getekend voor de aankoop van vijf windturbines met een vermogen van 2,5 megawatt. Met de aankoop is een bedrag van circa 11 miljoen euro gemoeid.

De nieuwe windturbine is van het type Nordex N80/2,5 en is op dit moment een van de grootste commercieel verkrijgbare windturbines ter wereld. De turbines leveren jaarlijks ongeveer 30.000.000 kilowattuur aan elektrische energie. Dat is voldoende voor de elektriciteitsvoorziening van zo’n achtduizend huishoudens.

Doel van de plaatsing is de behoefte aan fundamenteel onderzoek dat nodig is om meer en nauwkeuriger kennis te ontwikkelen voor het ontwerpen van de nieuwe generatie grote windturbines. Het onderzoekprogramma omvat onder andere de bestudering van de onderlinge beïnvloeding van turbines, het verbeteren van de energieopbrengst en het onderzoek van het effect op vogels in de omgeving. Er is voor Nordex gekozen, omdat deze leverancier aan het onderzoek mee wil werken.

De vijf windturbines komen op het windturbinepark van ECN in de Wieringermeer. Het park biedt ook plaats voor het testen, optimaliseren en laten certificeren van andere prototypes, zoals de Deense NEG Micon NM92 die met een rotordiameter van 92 meter de grootste windturbine in Nederland is.

De Nordex­windturbine heeft een ashoogte van 80 meter en een tiphoogte van 120 meter. De diameter van de rotor is 80 meter. De turbines worden geplaatst in november.

Reageer op dit artikel