nieuws

Digitaal 3D­scannen voor rioolinspecties

bouwbreed

kiel ­ De Duitse fabrikant Ibak heeft het eerste Panoramo leidinginspectiesysteem aan vandervalk+degroot Onderzoek &advies BV geleverd. Het gaat om apparatuur waarmee digitale opname van riolen mogelijk is. Het Panoramosysteem heeft lenzen aan de voor­ en achterzijde van de opname­unit waarmee bolvormige foto’s worden gemaakt. Deze digitale foto’s worden door middel van computerberekeningen verwerkt tot beeldbestanden.

De opdrachtgever ontvangt de bestanden op DVD en kan op de computer, met behulp van de muis, als het ware door de leiding rijden. Naast beeldinformatie is de DVD voorzien van rapportagegegevens. Het systeem kent een lage kans op storing door minder bewegende delen en een hoge opnamesnelheid.

Met het Panoramosysteem wordt de komende tijd ervaring opgedaan bij een project in de gemeente Papendrecht. Hierbij zal de oplevering van een nieuw riool van 2800 meter lengte in een bestaande wijk worden geïnspecteerd. Daarna kunnen ook voor andere opdrachtgevers in Nederland inspecties worden uitgevoerd, laat M. Nederlof van vandervalk+degroot BV weten.

Reageer op dit artikel