nieuws

Cementreuzen weren zich tegen kartelboetes

bouwbreed Premium

frankfurt ­ Vijf van illegale kartelvorming beschuldigde bouwstoffenconcerns stellen zich in Duitsland te weer tegen de miljoenenboetes opgelegd door het Bundeskartellamt in Bonn. De waakhond deelde met een bedrag van 660 miljoen euro de hoogste straffen uit zijn geschiedenis uit.

Het Kartellamt verwijt de bedrijven bij hun handel in cement te zijn gekomen tot zowel illegale marktverdeling als het maken van verboden prijsafspraken. De bouwstoffenconcerns hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt bij de rechtbank in Düsseldorf.

Zwaarste tik op de vinger kreeg Heidelberg Cement. De onderneming moet als het Bundeskartellamt het gelijk aan zijn zijde krijgt 252 miljoen euro dokken.

Schwenk Zement liep tegen een boete van 142 miljoen aan. Dyckerhoff, Alsen en Lafarge hangen respectievelijk straffen van 95, 74 en 86 miljoen euro boven het hoofd.

De RMC­dochter Readymix is met een boete van 12 miljoen euro relatief licht bestraft. Het bedrijf geniet een milde behandeling omdat het bereidwillig met het Bundeskartellamt heeft samengewerkt.

Reageer op dit artikel