nieuws

Bouwer Midreth koopt stadion Galgenwaard

bouwbreed

utrecht ­ Midreth koopt het stadion Galgenwaard en de schulden van FC Utrecht. Om de financiering rond te krijgen leent de Mijdrechtse bouwonderneming van de gemeente Utrecht 25 miljoen euro. Met de transactie stelt Midreth de investeringen van dochteronderneming Memid veilig die eigenaar is van de commerciële ruimtes onder het stadion.

Volgens woordvoerder Van der Voort is het totale risico dat Midreth als gevolg van het financiële huwelijk met FC utrecht loopt 35 miljoen euro. Daarnaast neemt het bouwbedrijf ook de schulden van de voetbalclub over. De hele transactie komt daarmee op zo’n 39,4 miljoen euro uit. In ruil voor de kapitaalinjectie moet FC Utrecht zijn schulden saneren. Midreth is verantwoordelijk voor de verbouwing van het stadion die in het voorjaar van 2004 moet zijn afgerond. Het oorspronkelijke plan was om de in het vernieuwde Galgenwaard gebouwde commerciële ruimtes stap voor stap aan FC Utrecht te verkopen. Dat plan wordt nu teruggedraaid. Het vastgoed blijft in het bezit van ontwikkeltak Memid, die de al verkochte noordzijde van het stadion weer terugkoopt van FC Utrecht. De lening van de gemeente Utrecht en het verhuur van het voetbalgedeelte van het stadion worden door Midreth ook bij deze dochter ondergebracht. Van der Voort benadrukt dat de transactie puur zakelijk is. “We willen bestuurlijk niets met de club te maken hebben. Het gaat om een gewone vastgoedinvestering.” Memid gaat na de afronding van de verbouwing de ruimtes exploiteren.

Opleidingscentrum

Hierbij wordt onder meer gedacht aan een opleidingscentrum en een amusementshal. Daarnaast krijgt het ontwikkelbedrijf een belangrijke rol bij de verdere bebouwing van het gebied rond het stadion, waar naast woningen ook kantoorpanden zijn gepland. De gemeente koopt hiervoor in de polder Rijnenburg 6,5 hectare grond in van Midreth. De gemeente Utrecht verstrekt de lening van 25 miljoen euro aan Midreth tegen een onder de marktrente gelegen 4 procent. Het geld willen de lokale bestuurders aan de eigen middelen onttrekken of lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Ondanks het lage tarief is de financiering volgens gemeentelijk projectleider M. Lenagh budgettaire neutraal. De gemeente moet de plannen nog goedkeuren.

Trainingscentrum

Voor de huur van het stadion en het nabijgelegen trainingscentrum Zoudenbalch, dat onderdeel uitmaakt van de verkoop, betaalt FC Utrecht 900.000 euro huur per jaar aan Memid. De gemeente staat garant voor de huur. Voorwaarde is wel dat op het moment dat de club een beroep doet op de garantie, het stadhuis de inkomsten uit de kaartverkoop, de verhuur van skyboxen en de sponsoring krijgt.

Reageer op dit artikel