nieuws

Bouw werkt 36 minuten langer over

bouwbreed

delft ­ Werknemers in de bouwnijverheid werken een half uurtje langer over dan gemiddeld gebruikelijk in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van TNO Arbeid Survey.

TNO stelt vast dat sinds de eeuwwisseling structureel steeds meer wordt overgewerkt. Eerder kwamen de vakbonden FNV en CNV al tot die conclusie.

In 2002 werd naast 33,7 uur in loondienst wekelijks 6,5 uur betaald en onbetaald werk verricht. Sindsdien is het vaste werk licht afgenomen tot 32,3 uur en steeg het aantal betaalde en onbetaalde uren fors; van 6,5 naar 9,5 uur. Werknemers in de bouwnijverheid zijn gemiddeld 38,8 uur in loondienst aan de slag. Daarbovenop komt 8,5 uur overwerk. Uit het onderzoek van TNO komt naar voren dat het aantal vaste werkuren in de bouwnijverheid hoog is in vergelijking met andere sectoren. Met 38,8 uur werkt de bouwvakker 5,8 uur langer dan gemiddeld. Slechts in het wegvervoer zijn de dagen nog langer.

Wie in de transportsector werkt moet rekenen op 39,7 vaste uren plus liefst 16,4 uren overwerk. Het gemiddelde van 33 uur werken in vaste dienst wordt flink gedrukt door het personeel uit warenhuis en supermarkt (22,4 uur), horeca (26,1 uur) en de verpleging (26,7 uur). Ook het onderwijs maakt relatief weinig uren in vaste dienst.

Schilders

Na onbetwist het wegvervoer als kampioen overuren (wekelijks 16,4 uur), worden in de informatie­ en computerbranche (12,2 uur) en de horeca (10,8 uur) de meeste overuren gemaakt.

Indien meer gedetailleerd dan in sectoren naar beroepen wordt gekeken, dringen de schilders door tot de top tien van overwerkers. Met 10,1 uur extra laten de schilders slechts vier beroepsgroepen voorgaan.

Vrachtwagenchauffeurs voeren met 19,6 uur de ranglijst aan. Leidinggevenden (14,5 uur), buschauffeurs (11,1 uur) en vertegenwoordigers (10,7 uur) zijn eveneens buiten de officiële werktijden druk in de weer. Tot de top tien van overwerkers behoren schoonmakers, computerspecialisten, leraren en werknemers uit de agrarische sector.

Reageer op dit artikel