nieuws

Besparing op theater in Almere­Stad

bouwbreed Premium

almere ­ De bouw van het nieuwe theater en centrum voor Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in Almere­Stad kan 10 miljoen euro goedkoper door sneller te bouwen en kleine versoberingen toe te passen.

Door de bouwtermijn te verkorten, is de gemeente minder geld kwijt aan bouwrente. Ook de stijging van de bouwkosten is hiermee in de hand te houden. Voorts wil het college van burgemeester en wethouders zo spoedig mogelijk met de aanbestedingsprocedure beginnen.

Het theater en het CKV, dat De Kunstlinie gaat heten, wordt volgens de nieuwe planning in de zomer van 2006 opgeleverd. Dat is een half jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Het college stelt dat met een nieuw plan voor het theater en het CKV wordt voldaan aan de wens van de gemeenteraad de kosten niet boven het eerder gestelde budget van 79,3 miljoen euro te laten komen. De fractie van collegepartij Leefbaar Almere dreigde nog het college te laten vallen omdat ze de kosten voor het CKV te hoog vond.

Op maat

Deze voorzieningen, die in het nieuwe stadshart aan het Weerwater worden gebouwd, zijn na oplevering wel te groot, maar volgens het college is dat nodig om de bevolkingsgroei van Almere bij te houden. Consequentie is wel dat er na oplevering een gat in de exploitatiekosten gaapt. Het college heeft laten doorrekenen dat de voorzieningen binnen zes à zeven jaar wel ‘op maat’ zijn.

Eenvoudiger

Ook door een aantal versoberingen in het ontwerp door te voeren wil het college geld besparen. Zo komt er een goedkopere glasgevel en worden de ruimtes voor het CKV kleiner en de plafonds en wanden eenvoudiger uitgevoerd.

De architecten O. Greiner en M. van Goor zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee theaterzalen. De Japanse architect K. Sejima van het bureau Sanaa tekent voor de rest van het gebouw en het grotendeels glazen exterieur.

Ook voor de bibliotheek en het stadsarchief wordt nieuwbouw gepleegd in het nieuwe stadshart. Hiervoor heeft het college een budget bepaald van ruim 31 miljoen euro. Het ontwerp wordt volgende week gepresenteerd. In juni buigt de gemeenteraad van Almere zich over de nieuwbouwplannen van De Kunstlinie en de bibliotheek.

Reageer op dit artikel