nieuws

Aanzienlijke tegenslag bij offshore­project Shell

bouwbreed Premium

sligo ­ De Ierse Shell­dochter Enterprise Enery Ireland krijgt geen bouwvergunning voor een grote aanlandterminal voor aardgas in Ierland. De planningsdienst Bord Pleanala in Dublin heeft onverwacht de aanvraag voor de aanlandterminal van het offshore te winnen gas afgewezen. De dienst vindt de risico’s voor de omgeving en omwonenden te groot.

Eén van de grootste problemen is dat 600.000 kubieke meter veen moet worden afgegraven, waarbij volgens Bord Pleanala een groot instortingsgevaar dreigt. Enterprise Energy Ireland, dat sinds enige tijd in handen is van Shell, werkt al lange tijd aan de ontwikkeling van het zogenoemde Corrib gasveld. Het Corribveld bevindt zich op 75 kilometer uit de Ierse kust en is één van de grootste gasvondsten ooit in Ierland gedaan. Voor de totale ontwikkeling is zeker 840 miljoen euro aan investeringen nodig, waarvan EEI inmiddels al 200 miljoen heeft uitgegeven.

De Shell­dochter wil het gas aan land brengen bij Bellanaboy Bridge bij het dorp Belmullet aan de Ierse westkust. Daar moet dan voor 150 miljoen euro een terminal en verwerkingsstation worden gebouwd. Die komt op zo’n 8 kilometer uit de kust, waardoor ook nog eens een pijplijn met een diameter van bijna 6 meter nodig is. Omwonenden, vissers en andere betrokkenen voeren echter al vanaf het begin een felle strijd tegen de plannen. Zij vinden dat dit het fraaie en ongerepte natuurgebied aan de woeste Ierse kust zal vernietigen. Zij hebben nu van de planningsdienst gelijk gekregen. Bord Pleanala vindt dat de terminal niet past in de gewenste ontwikkeling van de streek.

Reageer op dit artikel