nieuws

Aannemer HSL­brug wacht op mooi weer

bouwbreed Premium

moerdijk ­ Onderaannemer STM begint waarschijnlijk vandaag met het verwijderen van de veldligger van de HSL­brug over het Hollands Diep die scheef zakte bij het inhijsen. Harde wind gooide gisteren roet in het eten.

STM ­ een combinatie van HBG Steel Structures, Hollandia en Mercon ­ wil met een ponton de veldligger uit de strandjacks halen, waarin hij al bijna drie weken hangt te bungelen. Op het ponton zijn torens gebouwd. Door water in en uit de ballasttanks te laten, kan die onder de ligger worden gemanoeuvreerd en kan het gewicht worden overgenomen van de klimvijzels. Dat overnemen gebeurt in twee stappen, omdat gelijktijdig de hamerkop, het driehoekige brugdeel bovenop de pijler, moet worden gestabiliseerd. Dat kreeg een flinke klap bij het ongeval bijna drie weken geleden, waarbij een medewerker om het leven kwam.

De operatie kan volgens projectdirecteur L. Franken van hoofdaannemer Drechtse Steden alleen bij betrekkelijk rustig weer plaatsvinden. In noord­zuidrichting mag de wind niet meer dan 4 Beaufort bedragen; in oost­westrichting, dwars op de brug, is het maximum zelfs windkracht 2. Bovendien moet die weersgesteldheid twee tot drie dagen aanhouden, want zo lang is er nodig om de situatie zeker te stellen. Al die tijd worden golfslag en getij gecompenseerd door water in en uit de ballasttanks van het ponton te laten.

Volgens Franken is de brug sinds het ongeval op 25 april voortdurend in de gaten gehouden en is er weinig beweging gesignaleerd. Niettemin wordt het ponton vergezeld van twee begeleidingspontons aan beide zijden van de brug, zodat niemand zich onder de constructie hoeft te begeven totdat de situatie absoluut veilig is. Eerst zullen medewerkers van de Arbeidsinspectie de plek betreden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Wat er precies mis ging bij het inhijsen van de achtste veldligger op 25 april, kan niemand nog zeggen. De zeven voorgangers werden zonder noemenswaardige problemen op hun plek gelegd. In totaal telt de constructie tien veldliggers.

Reageer op dit artikel