nieuws

A73­Zuid mag door historisch fruitgebied

bouwbreed

A73­Zuid mag door historisch fruitgebied

den haag ­ De A73­Zuid mag worden aangelegd door een historische boomgaard in de gemeente Ambt Montfort. Dit heeft de Raad van State gisteren besloten. De eigenaresse had bezwaar aangetekend tegen dit deel van het tracé. Zij vindt dat rekening moet worden gehouden met de historische waarde van de boomgaard. Ook vreest zij een mindere kwaliteit van het fruit door een daling van de grondwaterstand. Zij pleit daarom om de reeds geplande tunnel onder het landschap van het Roerdal te verlengen tot voorbij de boomgaard. De gemeenteraad van Ambt Montfort meent volgens de Raad van State terecht dat met het gekozen tracé al zoveel mogelijk rekening is gehouden met de boomgaard. Verlenging van de tunnel brengt een groter veiligheidsrisico met zich mee en kost bovendien 40 tot 50 miljoen euro meer. Voorts blijkt uit onderzoek dat door het aanbrengen van een folieconstructie tussen grond en grondwater de grondwaterstand nauwelijks wordt beïnvloed. Met de aanleg van de A73­Zuid tussen Venlo en Echt is begin januari begonnen. In 2007 is deze ontbrekende schakel in de snelweg gereed.

Reageer op dit artikel