nieuws

VNG neemt het op voor grondprijsbeleid gemeenten

bouwbreed Premium

den haag ­ Het convenant gemeentelijk grondprijsbeleid uit 2001 levert het bewijs dat de grondprijzen de woningprijzen volgen en niet omgekeerd.

Dat stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie op het rapport van Vereniging Eigen Huis (VEH). Gisteren meldde Cobouw dat de VEH in een onderzoeksrapport de vloer aanveegt met het grondprijsbeleid van gemeenten. De lokale overheden voeren mistig beleid en steken winsten in eigen zak, luidde het oordeel van VEH. De VNG bestrijdt dat hiervan sprake is geweest. “Een overheidsinstelling als een gemeente maakt geen winst, maar kent opbrengsten die worden besteed aan publieke doelen, zoals in dit geval de inrichting van openbare ruimte”, schrijft de vereniging in reactie op het VEH­rapport.

Bovendien is in het convenant gemeentelijk grondprijsbeleid vastgelegd dat de grondprijs op een transparante residuele wijze wordt bepaald. Dat wil zeggen dat de grondprijs afhangt van de verkoopwaarde van de te bouwen woning. Tot de ondertekenaars behoren onder andere behalve de VNG, ook de rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse projectontwikkelingsmaatschappijen (Neprom) en de Nederlandse Vereniging van Bouwbedrijven (NVB).

Reageer op dit artikel