nieuws

Verbeterde straatverlichting kan stadsdelen aantrekkelijker maken

bouwbreed

amsterdam ­ In het licht van een ‘gewone’ straatlantaarn ziet een smakelijk gerecht er op een terras vaak uit als een smerige prak. Om die reden vragen horeca­ondernemers gemeenten bijvoorbeeld hun terras in een ander licht te zetten. Philips schiet de gemeenten te hulp met een masterplan om de openbare verlichting aantrekkelijker te maken.

Gemeenten beslissen over de openbare verlichting. Die moest altijd functioneel en efficiënt zijn. Deze kenmerken botsen steeds vaker met het resultaat van opgeknapte stadsdelen. De lantaarns bevorderen wel de veiligheid, maar laten weinig over van de beoogde sfeer. De gemeente Dordrecht wil door het verbeteren van de openbare verlichting het oude centrum aantrekkelijker maken voor toeristen. Philips inventariseerde de stand van zaken en gaat na welke verlichting de grootste aantrekkingskracht uitoefent op toeristen. Ook de gemeente Kampen liet zo’n plan maken en beraadt zich momenteel over de uitvoering.

Expertise

Adviseur J. van der Linden benadrukt dat Philips in het plan geen voorkeur uitspreekt voor een bepaald fabrikaat. Het is een aparte zakelijke activiteit die de opdrachtgever moet verzekeren van onafhankelijk advies over de samenhang tussen verlichting en omgeving. Philips schakelt daarvoor vaak het Light International Design & Application Centre (LIDAC) in Lyon in; een Philips­bedrijf dat gespecialiseerd is in openbare verlichting. De verschillende landenorganisaties van Philips gaan daar te rade wanneer de eigen kennis tekortschiet. Andere aanbieders doen voorzover Van der Linden weet geen ‘merkloze’ aanbevelingen over het openbaar verlichten van bepaalde locaties.

Philips noemt lichtgevende diodes (LED’s) de nieuwste trend in de openbare verlichting. Nog niet als vervanging van bijvoorbeeld gasontladingslampen, maar wel als bron voor zogeheten accentverlichting.

Speciale lens

Vergeleken met conventionele lichtbronnen is de opbrengst van 20 lumen per watt nog wat laag. Een speciale lens richt en versterkt de bundel en laat het licht zo’n 15 meter ver schijnen. Het is diezelfde lens die de LED volgens Philips ongeschikt maakt voor straatlantaarns, omdat straatverlichting een brede bundel vergt.

Reageer op dit artikel