nieuws

‘Symmetrie van de straat’ leidt tot onnodige vertraging

bouwbreed

utrecht ­ “Nu snap ik waarom de uitvoering van bouwopdrachten in Utrecht niet willen opschieten en waarom alles financieel uit de hand loopt.” Voor gemeenteraadslid V. Oldenborg (Leefbaar Utrecht) staat de vertraagde opknapbeurt van het Boerhaaveplein symbool voor hoe de gemeente omgaat met bewoners, bouwers en andere betrokken. In schriftelijke vragen aan B&W spreekt hij van een afschrikwekkend voorbeeld.

Het Boerhaaveplein in de wijk Ondiep kon wel een likje verf en wat nieuw straatmeubilair gebruiken, zo oordeelde de gemeente een tijdje terug. In nauw overleg met bewoners, politie, buurthuis, plus jongeren­ en kinderwerk werd een herinrichtingsplan opgesteld. Het kostte wat tijd, maar deze zomer zou het plein dan tot ieders tevredenheid op de schop genomen worden.

Tot ieders tevredenheid? Nee. De stedenbouwkundige ontwerpers van het nieuwe totaalplan voor Ondiep hadden bezwaar tegen de plaats van de voetbalkooi op het plein: deze zou “de symmetrie” van de door het plein lopende Boerhaavelaan doorbeken. Om de eenheid tussen de beide straateinden te handhaven diende de kooi te worden gedraaid en naar het midden van het plein te worden verplaatst.

“Dat heeft, na veel overleg, geleid tot een nieuw plan. Omdat dit duurder is, is er veel tijd gestoken in de bijstellen”, aldus de gemeente in antwoord op de vragen van Oldenborg. Helaas zag de gemeentelijke dienst tijdens al dit overleg een puntje over het hoofd: er moest een bouwvergunning komen voor de nieuwe kooi, en dat vergt een aanpassing van het bestemmingsplan. Dit bleek te zijn vergeten, zodat de procedure pas nu in gang is gezet. Minimale vertraging: negen maanden.

Afgeschoten

Volgens de gemeente is de “symmetrie van de straat” niet de enige reden waarom het eerste plan is afgeschoten: het college spreekt van een grondige en toekomstvaste herinrichting, waarbij tevens meer pleinruimte beschikbaar komt voor de bewoners.”

Deze bijkomende voordelen zijn echter niet aan Oldenborg besteed. Hij ziet alleen maar een aanvankelijk goed plan, dat onnodig vertraging oploopt en ook nog eens duurder wordt en vindt dat het plan eigenlijk niet aan de stedenbouwkundigen had moeten worden voorgelegd. Oldenborg noemt de vertraging een afschrikwekkend voorbeeld en wil dat het college het eerste plan gewoon uitvoert.

De gemeente wil het tweede ontwerp echter uitvoeren. Wel zegt het college de bewoners toe deze zomer allerlei activiteiten op het plein te zullen organiseren en een mobiele speel­mee­wagen te stationeren. De gemeente gaat zijn ambtenaren verder nog eens wijzen op het belang van het tijdig vragen van juridisch advies bij bouwprojecten.

Reageer op dit artikel