nieuws

Rotterdam stelt derde stadsbrug voorlopig uit

bouwbreed Premium

rotterdam ­ Het gemeentebestuur van Rotterdam schuift de plannen voor de bouw van een derde stadsbrug tussen Feijenoord en Kralingen op de lange termijn. Door de huidige onzekere economische situatie ziet de gemeente zeker tot 2010 onvoldoende mogelijkheden voor de ontwikkeling van het omliggende gebied. Een brug zou voor een belangrijk deel uit de opbrengsten daarvan moeten worden bekostigd.

Volgens een economische haalbaarheidsstudie van onderzoekers van NEI/Ecorys is een brugverbinding voor langzaam verkeer en openbaar vervoer economisch interessant. Een tramlijn over de Maas vanaf Parkstad, op de kop van Feijenoord richting knooppunt Prins Alexander, geldt als een van de belangrijkste omissies in het Rotterdamse openbaar vervoersnetwerk. Op de zuidoever zou de tram aansluiting moeten krijgen op intercitytrein, RandstadRail en bus.

Rond deze knoop wilde de gemeente op grote schaal (hoge) kantoren en woningen ontwikkelen onder de naam Parkstad. Maar het college heeft Parkstad voorlopig van zijn prioriteitenlijst geschrapt. In verband met de inzakkende kantorenmarkt concentreert Rotterdam zich voorlopig op de kantorenlocaties Kralingse Zoom en Kop van Zuid. Een tegenvaller voor de ontwikkeling van stadsbrug en Parkstad is tevens dat het Rijk geen ICES­gelden voor het knooppunt beschikbaar heeft gesteld.

Draagvlak

Behalve financiën ontbreekt het ook aan draagvlak. Terwijl Feijenoord, op de zuidelijke rivieroever, enthousiast is, is Kralingen, aan de overzijde van de rivier, mordicus tegen. Ht stadsdeel Kralingen vreest vooral een brug die zowel openbaar vervoer als snelverkeer over de rivier brengt. De gemeenteraad wil het idee voor een autobrug nog niet laten vallen.

Mocht er helemaal geen brug meer worden aangelegd tussen de stadsdelen Feijenoord en Kralingen, dan pleiten de stedenbouwkundigen van de gemeentelijk dS+V voor het creëren een pontverbinding.

Oud­wethouder H. Kombrink pleit er voor ondanks het uitstel de planvorming door te zetten. “Dan hebben we tenminste iets klaarliggen wanneer de economie aantrekt en er geld beschikbaar komt.”

Reageer op dit artikel