nieuws

Nettowinst Akzo Nobel valt aanzienlijk terug

bouwbreed

amsterdam ­ Akzo Nobel heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 139 miljoen euro. Dat is veel minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern met een nettowinst van 234 miljoen euro een sterk kwartaal had.

De winst werd met 25 miljoen euro gedrukt door eenmalige lasten voor het afslanken van het personeelsbestand. Zonder die kosten bleef het resultaat 30 procent achter op vorig jaar. Akzo Nobel had hinder van nadelige valutakoersen van vooral de dollar, pensioenlasten en de concurrentie bij medicijnen. Het resultaat was lager dan wat analisten hadden verwacht.

Het chemiebedrijf herhaalde gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de winst over heel 2003 aanzienlijk (30 tot 45 procent) lager komt te liggen dan vorig jaar. De omzet daalde over de eerste drie maanden van dit jaar 6 procent tot 3,3 miljard euro.

Bij de farmaceutische tak Pharma daalde het resultaat met 33 procent, aldus Akzo Nobel. Autonoom bleef de omzet hier gelijk, door valutakoersen en verkopen daalde de omzet met 12 procent. Coatings maakte nog een “solide” autonome groei van de omzet door. Deze werd echter volledig teniet gedaan door valuta­effecten. Het bedrijfsresultaat groeide eveneens, maar hier gooide valuta­effecten en hogere pensioenlasten roet in het eten. Daarnaast speelde een opwaartse druk op de grondstoffenprijzen een rol.

Het resultaat moet het daarom vooral hebben van kostenbesparingen. Op dat gebied valt er volgens Akzo nog meer winst te behalen. “We blijven sleutelen aan de kostenstructuur en uitbreiding van onze activiteiten in groeimarkten in Oost­Europa en Azië”, aldus financieel topman F. Fröhlich.

De beleggers toonden zich niet echt enthousiast. Rond het middaguur noteerde het aandeel een verlies van ruim 6 procent.

Reageer op dit artikel