nieuws

Modern gebouw detoneert niet met Eindhovens historie

bouwbreed

eindhoven ­ Een gebouw van maar liefst acht verdiepingen temidden van de weinige historische panden die Eindhoven nog heeft: door klassiek materiaalgebruik en door ‘happen uit het gebouw’ past het toch, vinden de monumentencommissie en de welstand.

De historische Paterskerk, een oud klooster met een kloostertuin, het oud schoolgebouw Augustinianum en Huis Ravensdonck zijn enkele beeldbepalende historische elementen die overbleven nadat een groot deel van het oude Eindhoven werd gebombardeerd. Temidden daarvan ligt een vijfhoekig stuk grond waarop de gemeente een culturele functie wilde, dat optimaal moest worden benut.

Architect Bert Staal van Buro Staal/Christensen uit Eindhoven ontwierp in opdracht van Holland Art Gallery voor die plek daarom een niet minder dan vijfentwintig meter hoog gebouw. Om het toch in de omgeving met de historische gebouwen te laten passen, gebruikte de architect in zijn ontwerp klassieke baksteen, een zadeldak met pannen zoals ook op de oude school en een sobere detaillering van de gevel. Maar nog belangrijker zijn de zichtlijnen vanuit de moderne stad op de historische locatie: aan de voet van het gebouw is het ontwerp smaller dan op de hoger gelegen verdiepingen. Doordat de plattegrond een soort vijfhoek is, kon Staal van twee hoeken een deel van de ‘sokkel’ afsnijden. Pas vanaf de tweede verdieping krijgt het gebouw de volle breedte. Op die manier blijft vanuit de stad de historie van Eindhoven zichtbaar.

Aan de kant van de kloostertuin, waar men juist naar richting de wederopbouwarchitectuur van het centrum kijkt, heeft het gebouw juist een moderner aanblik met veel glas.

Reageer op dit artikel