nieuws

Maximaal vier bouwbedrijven voor de rechter

bouwbreed Premium

den haag ­ Het openbaar ministerie gaat hooguit vier aannemers strafrechtelijk vervolgen voor betrokkenheid bij bouwfraude. Dat heeft de woordvoerder van het landelijk parket bevestigt. Om welke bouwbedrijven het gaat, wil justitie niet zeggen.

Of uit de aanhoudingen die tot nu toe zijn verricht, kan worden afgeleid op welke bouwers justitie zich momenteel richt, wil woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket ook niet kwijt. Enkele weken geleden pakte justitie negen personen uit de bouwwereld op: vier bij Heijmans, vier bij Volker Wessels­dochter KWS en één bij Dura Vermeer. Vorig week zijn daar nog eens vijf personen bijgekomen, waaronder Henk Koop, eigenaar en naamgever van de Koop Groep. Ook zijn twee medewerkers van de BAM Groep voor verhoor meegenomen, bevestigt de zegsman van Nederlands grootste bouwconcern.

Van de vier KWS­directeuren die eerder werden aangehouden, zitten momenteel nog twee in hechtenis. Ook houdt justitie nog twee directeuren van Heijmans’ infradivisie vast. Geen van de vijf personen die vorige week zijn ingerekend, is vrijgelaten. Zij worden door het OM allen beschouwd als verdachten. In totaal heeft justitie sinds het start van het onderzoek al ruim tachtig aanhoudingen verricht, waaronder twaalf ambtenaren.

“We zijn begonnen met een onderzoek naar acht bouwprojecten waarbij 72 aannemers waren betrokken”, licht De Bruin toe. “Uiteindelijk heeft dat geleid tot nader onderzoek naar vier bedrijven. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen hoeveel er voor de rechter worden gebracht, maar het gaat dus om hooguit vier bouwondernemingen.”

Voor justitie is het onmogelijk om alle onrechtmatige handelingen van bouwers te onderzoeken. In dat geval zouden ruim zeshonderd projecten uit de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem moeten worden nagetrokken. Minister Donner (justitie) maakte vorige week bekend dat de capaciteit bij het OM daarvoor ontbreekt. Momenteel is een team van dertig rechercheurs, accountants, juristen en analisten continu met het onderzoek bezig. Ook zijn drie officieren van justitie vrijgemaakt.

De acht projecten die wel worden onderzocht, zijn geselecteerd op haalbaarheid, omvang, representativiteit en ­ in verband met verjaring ­ op ouderdom. Ook heeft justitie rekening gehouden met “het soort overheid, de benadeelde partij en de percentages van ophoging”. Het Openbaar Ministerie wil deze zomer het onderzoek naar bouwfraude afronden.

Niet beperkt

Het onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar verboden prijsafspraken beperkt zich niet tot enkele aannemers. Toch is ook de toezichthouder niet in staat om alle projecten uit de schaduwadministratie onder de loep te nemen.

Niettemin onderschepte de NMa eind maart notities waaruit blijkt dat het ongeoorloofde vooroverleg tussen bouwers nog altijd plaatsvindt.

De kartelpolitie viel in dat kader binnen bij HBG Civiel, Van Hattum en Blankevoort, Heijmans, Strukton Beton Bouw, Ballast Nedam Infra en BAM Beton & Industrie. Een woordvoerder van de NMa wil niet bevestigingen of het bewijs van recent vooroverleg bij een van deze bedrijven is gevonden.

Reageer op dit artikel