nieuws

GasNed verenigt erkende installateurs

bouwbreed

rosmalen ­ GasNed uit Tilburg is een onafhankelijk en landelijk collectief van inmiddels 135 verwarmingsinstallateurs. Iedere erkende installateur kan toetreden en elk goed geleid bedrijf voldoet makkelijk aan het reglement. De organisatie balloteert niet, maar werpt met de regels wel een drempel op voor zzp’ers.

Zelfstandige installateurs doen mee door aandelen in GasNed te kopen. Daar is een eenmalige uitgave van 11.000 euro mee gemoeid. Met die inkomsten kan de organisatie zelf alle activiteiten financieren zoals de centraal inkoop van toestellen. A. Reimert van de Tilburgse organisatie benadrukt dat het meer is dan louter een inkoopcombinatie; GasNed komt de aandeelhouders onder meer ook tegemoet met marketingactiviteiten die de zaken van de leden bevorderen. De organisatie benadert daarvoor particulieren en grote eigenaren als corporaties en institutionele beleggers. De dienstverlening omvat alles wat met cv­ketels, combiketels en warmwatertoestellen samenhangt. En GasNed biedt via energiebedrijf Cogas ook groene stroom aan.

Winst komt ten goede aan de aandeelhouders. Die krijgen geen geld uitgekeerd, maar zien de waarde van hun aandelen stijgen. Bedrijven die uit GasNed willen stappen krijgen volgens Reimert de dagwaarde van hun aandelen uitbetaald. De aandelen mogen niet onder een holding vallen, maar moeten in het bezit zijn van een bedrijf. Met die verplichting wil GasNed invloeden van buiten de bedrijfstak weren. En omdat de organisatie alleen erkende installateurs wil verenigen, wordt het zzp’ers uitermate moeilijk gemaakt ook toe te treden.

Reageer op dit artikel