nieuws

Fruitmand levert Moonen een nominatie op

bouwbreed Premium

‘s­hertogenbosch ­ Moonen Schilders doet eigenlijk niks bijzonders. Als werknemers ziek worden, krijgen ze een fruitmand en wanneer ze weer een beetje beter zijn, wordt passend werk geregeld. Toch is het bedrijf dit jaar genomineerd voor de Kroon op het Werk, een stimuleringsprijs van het ministerie van Sociale Zaken.

Vandaag is de uitreiking in Hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Maar directeur B. van Eerd maakt zich niet druk. “Het zou mooi zijn als we van andere bedrijven dingen horen die we bij ons kunnen invoeren”, relativeert hij het belang van de prijs. Verslaat hij de vier andere genomineerde bedrijven, dan krijgt de Bossche ondernemer samen met zijn collega­directeur P. van de Kerkhof een cheque van 12.000 euro en een bronzen beeld van kunstenaar Theo Mackaay mee naar huis.

“Als jij goed bent voor je mensen, zijn de mensen goed voor jou”, is de simpele filosofie van Van Eerd. Als een medewerker van Moonen Schilders wat langer ziek is, krijgt hij of zij altijd bezoek en zorgt de personeelsadminisitratie voor een fruitmand. Zodra werken weer mogelijk is, zoekt Van Eerd een passende plek. Vaak gaat dat binnen het bedrijf, maar sinds kort worden vaste medewerkers in zulke gevallen ook wel eens gedetacheerd.

Uitzendbureau

“Mensen met een kruisbandblessure aan de knie kunnen na drie maanden meestal wel weer lopen. Maar dan duurt het vaak nog zo’n vijf maanden voordat ze echt weer aan de slag gaan”, geeft de Brabander een voorbeeld. Om te voorkomen dat deze mensen te lang thuis zitten, regelt Van Eerd een baan op kantoor of in het magazijn. Lukt dat niet, dan schakelt hij een uitzendbureau in dat op zoek gaat naar passend werk.

“Je hebt zo vier winnaars”, legt hij uit. “Wij besparen op de kosten, de medewerker kan weer aan de slag, het bedrijf dat onze mensen opvangt vult een lege plek op en het uitzendbureau doet zaken”. Toch is door de slechte economische omstandigheden een beetje zand in de machine gekomen. De intermediair waarmee Van Eerd zaken doet, kan hierdoor minder gemakkelijk geschikte werkplekken vinden.

Mensen stappen niet zomaar op bij Moonen Schilders. Dat is precies de bedoeling van het sociale beleid dat wordt gevoerd. Volgens Van Eerd heeft de onderneming een direct belang bij een goede begeleiding van het personeel. “De knowhow van onze mensen hebben we hard nodig om de kwaliteit te leveren die klanten verwachten. Op deze manier zorgen we voor een goede overdracht en houden we de kennis vast.”

Reageer op dit artikel