nieuws

Ex­bouwer Boijmans wint kort geding van gemeente

bouwbreed Premium

rotterdam ­ De gemeente Rotterdam heeft ten onrechte de bankgarantie van ruim 370.000 euro voor de nieuwbouw van museum Boijmans van Beuningen geclaimd.

Tot dit vonnis is de Raad van Arbitrage voor de Bouw gekomen. Bouwbedrijf Hulshof uit Houten had het kort geding aangespannen.

Hulshof was tot medio maart de hoofdaannemer van de nieuwbouw van het museum. De gemeente verbrak toen het contract met Hulshof omdat ze vreesde, dat met dit bouwbedrijf aan het roer de openingsdatum van 10 mei niet zou worden gehaald. Gemeente en Hulshof hadden al langer onenigheid over de voortgang van de nieuwbouw en meerdere financiële kwesties. Een bouwkundig adviesbureau heeft namens de gemeente de taken van Hulshof overgenomen.

Met het kort geding wilde Hulshof voorkomen dat de waarborgmaatschappij Stiwoga, waar de bankgarantie was ondergebracht, het geld zou verhalen op het bouwbedrijf.

In een reactie op het vonnis meldt directeur Nomen van Hulshof dat “het recht heeft gezegevierd”. Volgens Nomen heeft de gemeente te weinig begrip getoond voor de tegenvallers tijdens de bouw. Zo moest volgens de directeur veel onverwacht meerwerk worden geleverd. De gemeente stelt op haar beurt dat diverse voorschotten zijn betaald aan het bouwbedrijf.

Hulshof heeft bij de raad ook nog een bodemprocedure aangespannen over de financiële kwesties. Volgens Nomen gaat om meer dan een miljoen euro die hij van de gemeente tegoed heeft.

Hoger beroep

De gemeente Rotterdam kan zich niet vinden in het vonnis en gaat in hoger beroep. De voorbereidingen daartoe worden momenteel getroffen. De gemeente meent dat het in principe niet eens tot een arbitragezaak had mogen komen. Volgens een woordvoerder betreft het een bankgarantie met een ‘zuivere afroepgarantie’. “Dit houdt in dat de gemeente alleen maar een briefje naar Stiwoga hoeft te sturen en de bankgarantie zonder meer kan inroepen”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel