nieuws

Britse bouw­cao: 23 procent loonstijging

bouwbreed

londen ­ De zeshonderdduizend bouwvakkers bij de grotere Britse bouwbedrijven krijgen 23 procent loonverhoging over de komende drie jaar. De sociale partners in de Britse bouw hebben dat afgesproken in een nieuwe cao. Het gemiddelde uurloon komt hiermee uit op 13,50 euro.

De forse loonsverhoging weerspiegelt volgens de bonden het grote tekort aan goed­opgeleide vakmensen in de bouw. Al eerder kregen de werknemers van MKB­bedrijven in de Britse bouw 6.5 procent loonsverhoging voor dit jaar. De loonsverhoging komt veel hoger uit dan die in andere sectoren, zoals het onderwijs, de brandweer of de gezondheidszorg. George Brumwell, voorzitter van de grootste bouwbond Ucatt: “Mensen beginnen zich te realiseren dat metselaars, timmerlieden, steigerbouwers en alle andere vaklieden in de bouw meer waarde hebben voor de gemeenschap dan advocaten, bankiers of makelaars.”

De Britse bouw biedt volgens de laatste statistieken werk aan 1.89 miljoen mensen. Het aantal arbeidsplaatsen is de laatste zes maanden weer met 24.000 gestegen, vooral door de enorme ‘bouwboom’ in de overheidssector. Grote aannemers hoeven zich niet aan de algemene cao te houden, maar dan moeten ze wel een bedrijfsovereenkomst afsluiten waarvoor de cao toch als graadmeter dient.

De Britse overheid heeft onlangs aangekondigd de regels voor toelating van buitenlandse bouwvakkers te versoepelen om zoiets te doen aan het toenemende tekort aan goedopgeleide vakkrachten. Vooral in Londen werken al duizenden bouwvakkers uit Midden­Europa.

De bouwbonden vinden echter dat nieuwkomers eerst een ‘examen van bekwaamheid’ moeten afleggen. Bovendien is er al lange tijd discussie over de vraag of buitenlanders moeten bewijzen voldoende Engels te spreken om veilig op de bouw te kunnen werken. Bouwwerkgevers wijzen er in dit verband vaak op dat Britten die in het buitenland werken ook niet hoeven te bewijzen de betreffende taal machtig te zijn.

Reageer op dit artikel