nieuws

Bouwsector op beurs beste belegging

bouwbreed

den haag ­ Aandelen van Nederlandse bouwbedrijven waren het eerste kwartaal van dit jaar de beste belegging. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de verschillende sectoren, noteerde bouwgerelateerde fondsen met een koersdaling van 3,2 procent het minste verlies.

De licht zakkende koers staat in schril contrast met de winst van de eerste drie maanden van 2001. Bouwaandelen stegen toen in dezelfde periode bijna eenvijfde in waarde. Vorig jaar werd in de eerste drie maanden van het jaar eenzelfde deel van de beurswaarde ingeleverd. Vastgoedfondsen hebben het sinds het begin van dit jaar nog iets beter gedaan dan de bouwers. De beleggers in kantoren, winkels en huizen verloren gemiddeld 1,3 procent van hun resultaat.

Nederlandse handelsondernemingen met een notering aan de Amsterdamse beurs deden het de afgelopen drie maanden het slechts. De branche verloor bijna tweederde van zijn beurswaarde. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt door de problemen bij het supermarktconcern Ahold dat na financiële schandalen bij dochterondernemingen in de Verenigde Staten en Zuid­Amerika in zwaar weer is beland.

Wie in banken en verzekeraars heeft belegd, laat in het eerste kwartaal van 2003 eenderde van zijn geld achter. De transport­, opslag­ en communicatiesector deed het op de beurs na de bouwers het beste. De logistieke ondernemingen leverden gemiddeld 5,6 procent in. De branche maakt met het cijfer een sterke opmars. In de twee voorgaande jaren verloren de vervoerders opeenvolgend 38,4 en 13,3 procent.

Record

Gemiddeld daalde de Nederlandse aandelen op de Amsterdams beurs met 19,5 procent. Een record. Zo’n sterke daling heeft het CBS, dat sinds 1952 de koersontwikkelingen volgt, over de eerste drie maanden van het jaar niet gemeten. Alleen in het tweede kwartaal van 1962 maakte het Damrak eenzelfde duikeling. Vorig jaar zette de beurs in de zomermaanden een nieuwe record neer. De koersen daalden toen gemiddeld 31,8 procent.

Het koersverlies, het moeizame verloop van de oorlog in Irak en slechte economische omstandigheden hebben bestuurders onzeker gemaakt. Iets meer dan eenderde van de beursfondsen maakte voor dit jaar een winstverwachting bekend, zo heeft accountantskantoor Ernst & Young becijferd. Dat is aanzienlijk minder in vergelijking met vorig jaar toen ruim driekwart van de in Amsterdam genoteerde ondernemingen zich aan een voorspelling waagde. 

Reageer op dit artikel