nieuws

Balkan krijgt hulp bij integraal waterbeleid

bouwbreed Premium

den haag ­ De Nederlandse regering wil helpen bij het op poten zetten van een grensoverschrijdend waterbeleid in de Balkan. Oorlogen, verouderde industrieën en langdurige ongecontroleerde milieuvervuiling hebben met name de westelijke Balkan in een staat van ernstige verwaarlozing achtergelaten, schrijft staatssecretaris Van Geel (milieu) in een brief aan de Tweede Kamer.

De eerste prioriteit is volgens hem het opbouwen van ‘institutionele capaciteit’. Daarna is het tijd voor concrete projecten. Deze volgorde is van belang omdat “milieuprojecten die zonder een goede institutionele basis voor continuïteit en handhaving worden uitgevoerd, een beperkte duurzaamheid hebben”, schrijft de staatssecretaris.

Hij ziet grensoverschrijdend water als een belangrijk thema, waarbij hij pleit voor het in Nederland beproefde integraal waterbeheer. In een compleet stroomgebied worden daarbij zaken als hoogwater, drinkwater en vervuiling samenhangend aangepakt.

Het belang van een krachtige regionale milieusamenwerking in Zuidoost­Europa wordt begin mei besproken op initiatief van het Griekse EU­voorzitterschap. Het betreft vooralsnog een informeel overleg zonder besluitvorming, aldus Van Geel. De beoogde regio omvat Bulgarije, Roemenië, Turkije en de westelijke Balkanlanden. In de kandidaat­EU­landen, maar ook in de andere betrokken staten, wordt momenteel gewerkt aan de harmonisatie van regels met die van de EU.

Reageer op dit artikel