nieuws

Zoektocht naar partner bagger vordert gestaag

bouwbreed

amsterdam ­ BAM gaat binnenkort praten met potentiële partners voor Ballast Ham Dredging. De bouwer uit Bunnik wil zo’n 50 procent van de baggerpoot afstoten om daarmee een deel van het overbruggingskrediet af te lossen. Het bedrijf zag zijn nettowinst vorig jaar met 15 procent stijgen.

Bestuursvoorzitter W. van Vonno heeft een duidelijke voorkeur voor een strategische partner voor de baggerdochter waarvan hij tegen wil en dank voor 100 procent eigenaar is. Met de aankoop van HBG per 14 november vorig jaar kreeg hij tweederde deel van Ballast Ham. Door de problemen bij Ballast Nedam zag dat bedrijf zich genoodzaakt het eenderde aandeel in BHD te verkopen aan HBG.

Van Vonno is vrij optimistisch over het afstoten van de helft van zijn bagger. “We zijn optimistisch over de reacties. Zo vaak krijg je ook niet de kans om een aandeel in één van de beste baggerbedrijven ter wereld te kopen.” Dat in de markt ook (een deel van) de Belgische baggeraar Deme te koop zou staan, beïnvloedt de prijs die hij wil hebben voor BHD dan ook niet. Mocht dat onverhoopt wel het geval zijn, dan zal BAM de baggerdochter volledig houden.

Van Vonno oogt als een gelukkig man. De nettowinst is 15 procent hoger, zelfs exclusief HBG. Inclusief de Rijswijkers is het zelfs 18 procent. Eenderde van het overbruggingskrediet van 750 miljoen euro ­ nodig voor de aankoop van HBG ­ is inmiddels afgelost en de rest moet dit jaar worden betaald waarbij de opbrengst van half BHD moet helpen.

Geld zat

Het geluk wordt bijna extatisch als hij het heeft over de ‘gearing’ heeft, de nettoschuld afgezet tegen het eigen vermogen. Vanaf 2000 was dit positief, in 2002 dankzij de aankoop van HBG weer negatief. In 2003, zo beloofde Van Vonno, komt het weer boven de streep uit. “Hebben jullie gezien dat we 680 miljoen euro in kas hebben. We hebben geld zat”, wijst hij.

Voor het komende jaar is de BAM­baas minder uitgesproken. Daarvoor zijn de onzekerheden in de markt en de wereld te groot. Wel belooft hij de aandeelhouders een hogere winst per aandeel dan de 4,35 euro in 2002. De belegger lijkt tevreden over Van Vonno. Het aandeel pakte meer dan 20 procent winst.

Vervolg van pagina 1

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels