nieuws

Wijlens aanvaardt eis rechtbank niet

bouwbreed

haaksbergen ­ Bouwbedrijf Wijlens uit Haaksbergen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Almelose rechtbank om 120.000 euro boete te betalen wegens belastingontduiking en gesjoemel met vorstverlet­declaraties. Dat maakte het bedrijf vrijdagmiddag in een persconferentie bekend. Tevens gaf woordvoerder H. van Bemmelen aan dat Wijlens gewoon doorgaat met haar activiteiten.

De toekomst van het bedrijf hing aan een zijden draadje nadat de rechtbank afgelopen maandag uitspraak had gedaan. Directeur W. dreigde met bedrijfsbeeïndiging als de boete gehandhaafd zou blijven. Circa 130 werknemers komen in dat geval op straat te staan. Na ampel beraad deze week is W. teruggekomen op zijn uitlating en zal het bedrijf gewoon doorgaan. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor directeur W. De directeur voelde zich onheus bejegend door de officier tijdens de rechtszitting. Op opgewonden toon tijdens de persconferentie: “Hij beschuldigde mij ervan dat ik door jarenlang mismanagement ben overgegaan tot gappen. Daar heb ik me gruwelijk aan gestoord. Gelul in de ruimte! Ik ga toch geen 100.000 euro stelen. Dan zou ik gelijk met miljoenen beginnen.”

Blij

Volgens Van Bemmelen is het bedrijf blij dat de rechtbank de eis van de officier van justitie heeft omgezet in een voorwaardelijke gevangenisstraf. “Onze onderaannemers zouden er geen begrip voor hebben als onze directeur in de gevangenis was gezet. Dat had het einde van het bedrijf betekend.” Wijlens is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank dat het bedrijf gesjoemeld zou hebben met declaraties voor het vorstverlet. Het bedrijf is niet van plan om die gelden voor vorstverlet terug te betalen. Ook gaat het bedrijf in hoger beroep tegen de privéboete die W. opgelegd heeft gekregen. De directeur moet 50.000 euro betalen omdat hij leiding heeft gegeven aan de belastingontduiking. “Onze directeur doet veel voor de zaak en heeft al veel privé­vermogen in het bedrijf gestopt”, lichtte Van Bemmelen toe. Het bedrijf en W. erkennen wel dat over een deel van het reisgeld en voorwerkersgeld geen belasting is betaald. “Het reisgeld en het voorwerkersgeld werden handje contantje aan het personeel betaald”, verklaarde W. “Inmiddels gebeurt dat per giro. Al enige tijd geleden hebben we ons ingespannen om de boekhouding met betrekking tot het reis­ en voorwerkersgeld op orde te krijgen.”

Persverklaring

Opmerkelijk in de persverklaring was dat het bedrijf met 130 man personeel en een miljoenenomzet, in liquiditeitsproblemen zou komen als de boete van 170.000 euro na de uitspraak ineens betaald had moeten worden. Van Bemmelen: “Ondanks onze grote orderportefeuille staan ook onze winstmarges onder druk. Bovendien hebben we een lange vorstverletperiode achter de rug. Gelukkig is er van een liquiditeitsprobleem geen sprake omdat we een mogelijke boete pas na de uitspraak in het hoger beroep dienen te betalen.”

Opgelucht

Districtsbestuurder E. Bouwers van FNV is opgelucht dat het bedrijf gewoon doorgaat met haar activiteiten. “Ik ben geschrokken van de uitlating van W. over bedrijfsbeëindiging. Het is toch verontrustend dat als één iemand de kop verkeerd heeft staan er 130 man op straat komen te staan. Dit bedrijf is teveel afhankelijk van één persoon.” Bouwers heeft er vertrouwen in dat Wijlens gewoon kan doorgaan zelfs al moet 120.000 euro worden betaald. “De orderportefeuille ziet er goed uit. Het bedrijf doet al jarenlang zaken met dezelfde onderaannemers. Zo’n boete betekent echt niet de nekslag voor dit bedrijf.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels