nieuws

Wessels grijpt macht bij VolkerWessels

bouwbreed Premium

rotterdam ­ De verwachting is gewettigd dat de familie Wessels en VolkerWessels overeenstemming bereiken over het bod van 21 euro, zo heet het officieel.

Het betekent dat de familie onder leiding van Dik Wessels de macht grijpt maar dat alles “thans bij het oude blijft”. Een nieuw beleggingsvehikel, Victor Rijssen, krijgt de aandelen.

Victor Rijssen heeft zich gecommitteerd aan voortzetting van de huidige structuur en strategie van VolkerWessels. Het is de bedoeling dat alles blijft zoals het was. Dat betekent onder meer dat het structuurregime zal worden gehandhaafd tot minimaal 1 januari 2006 en dat de samenstelling van Raad van Commissarissen en Raad van bestuur ongewijzigd blijft. De familie Wessels doet er ook alles aan om de financiële positie van VolkerWessels te waarborgen. De activa van het bedrijf worden dan ook niet gebruikt tot zekerheid voor financiering van het voorgenomen bod. Ook worden ze niet gebruikt om als het bod slaagt, achteraf voor herfinanciering.

Voorwaarden

De familie heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan gestanddoening van het openbare bod dat waarschijnlijk medio april definitief wordt uitgebracht. Zo moet minimaal 95 procent van de (certificaten) van aandelen worden aangeboden. In theorie kan Dik Wessels zijn eigen bod frustreren door zijn eigen aandelen niet aan te bieden. Hij heeft samen met wat familieleden nu al 13 procent.

Daarnaast heeft Victor Rijssen nog een aantal financieel­technische voorwaarden op tafel gelegd, zoals het afschaffen van financieringspreferente aandelen, de certificering van de gewone aandelen en beëindiging van de beursnotering. Een boekenonderzoek is geen voorwaarde. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Dik Wessels als lid van de Raad van bestuur van VolkerWessels de stand van de bedrijfsfinanciën toch wel kent.

Voor de aankoop van VolkerWessels heeft de familie Wessels speciaal Victor Rijssen opgericht. Dit bedrijf handelt ten behoeve van de broers Dik en Herman Wessels, behalve voorzitter van FC Twente ook nog directeur van Volker Wessels Stevin Bouw en Vastgoedontwikkeling, plus nog wat andere familieleden. Momenteel worden de aandelen daarin gehouden door Reggeborgh.

Certificaten

Voor de afwikkeling van het bod zal Reggeborgh de aandelen Victor Rijssen overdragen aan de op te richten stichting Administratiekantoor Victor Rijssen. Doel daarvan is de continuïteit en zelfstandigheid van Volker Wessels te waarborgen. De stichting op haar beurt zal weer certificaten van aandelen uitgeven aan de leden van de familie Wessels. VolkerWessels zelf laat weten het uiteindelijke bod waarschijnlijk te ondersteunen. Het enthousiasme daarover is groter dan de formulering doet vermoeden. Topman Herman Hazewinkel heeft er absoluut geen geheim van gemaakt graag van de beurs af te willen. Dik Wessels doet dat voor hem.

Reageer op dit artikel