nieuws

Waterschap wil af van stoffig imago Jubilerende Unie gaat bij zichzelf te rade

bouwbreed Premium

scheveningen ­ De waterschappen zoeken naar een nieuw profiel van kenniskampioen op het terrein van de waterbeheersing. Onder regie van de Unie van Waterschappen willen de organisaties zo snel mogelijk af van hun stoffige imago.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (waterstaat) prees gisteren in Scheveningen de waterschappen als een onmisbaar deel van de Nederlandse samenleving. “Paradoxaal genoeg is onze oudste democratische bestuursorganisatie tevens de meest onbekende. Daardoor sluimert er een discussie over het bestaansrecht van de waterschappen”. De Unie van Waterschappen vierde gisteren in bijzijn van koningin Beatrix in het Circustheater haar 75­jarig bestaan. In het najaar werd de festiviteit uitgesteld vanwege het overlijden van prins Claus.

De Wageningse professor communicatie C. van Woerkum veegde in Scheveningen de vloer aan met de wijze waarop de waterschappen burgers en maatschappelijke organisaties bejegenen. “Kom toch uit je hok. De waterschappen zijn veel te beheersgericht. De nieuwe ideeën komen meestal van buitenaf. Het beeld van de organisaties is ronduit waterig.”

Communicatiebeleid

Voorzitter J. de Graeff van de Unie van Waterschappen geeft grif gewonnen dat het communicatiebeleid op de schop moet van de organisaties die het land droog en het water schoon houden. Anderzijds: “Ik durf te stellen dat geen enkele van de vier overheden zo sterk veranderd is dan juist het waterschap.”

Van de 3000 beheerders die in 1927 aan de wieg stonden van de Unie, zijn nog 48 waterschappen over. De groep dunt binnen twee jaar verder uit tot 25.

Als gevolg van het in zichzelf gekeerde karakter van de organisaties, genieten de prestaties van de waterschappers in ruime kring nauwelijks bekendheid. Jaarlijks investeren de waterschappen voor meerdere miljarden euro’s.

Samenwerking

Voorzitter De Graeff van de Unie verwacht van andere overheden als Rijk, provincie en gemeenten een goede samenwerking om de waterschappen tot hun recht te laten komen.

De rijksoverheid moet wat hem betreft werk maken van de voorstellen op het terrein van bestuur en financiering. De grensconflicten met de provincies kunnen De Graeff gestolen worden. “We moeten elkaars werkgebieden respecteren en zijn niet gebaat met het ondergraven van elkaars posities.”

Kamerlid J. Boelhouwer waarschuwde in Scheveningen de waterschappers zich niet op het terrein van het algemeen bestuur te begeven. “Wie de grens van het functionele bestuur overschrijdt pleegt een vorm van zelfmoord.”

Reageer op dit artikel