nieuws

Voldoende standaardsoftware voor bouwprojectmanagement

bouwbreed

rotterdam ­ Er wordt voldoende standaardsoftware voor het managen van bouwprojecten aangeboden. Echter, slechts enkele pakketten dekken alle processen voor meer dan 60 procent. Bovendien zijn er weinig pakketten die het managen van de risico’s bij het bieden en bij de projectbewaking ondersteunen.

Dat laatste verbaast drs. ing. M. van der Lans, werkzaam bij KPMG Information Risk Management in Rotterdam. Samen met drs. J. den Heijer en drs. C. Gillon verkende hij de markt van geïntegreerde projectmanagementpakketten voor de bouw. Het was een forse klus, maar het heeft een goed overzicht van de meeste pakketten opgeleverd. Niet alle, want sommige leveranciers deden niet mee aan de inventarisatie.

“In de theorie en op de meetings voor de bouw wordt risicomanagement steeds als belangrijk aandachtspunt genoemd. Desondanks zijn we weinig software voor risicomanagement tegengekomen. Eén onderneming had een aparte applicatie voor risicomanagement die ook scenario’s kon simuleren. Het bedrijf was bezig met het testen van een interface met een projectmanagementpakket en was redelijk tevreden met de resultaten”, aldus Van der Lans. Volgens hem gebruiken de meeste managers een eigen spreadsheet voor het risicomanagement.

Eilandautomatisering

Volgens de onderzoekers komt in de bouw nog veel eilandautomatisering voor. De softwareprogramma’s zijn dikwijls niet geschikt voor het uitwisselen van gegevens, laat staan voor het leveren van informatie voor het managen van bouwprojecten. Een geïntegreerd pakket daarentegen biedt functionaliteit voor meer dan een enkel onderdeel van het bouwproces. Bovendien zorgt het voor een koppeling van de informatiestromen tussen de onderdelen. Alle gegevens hoeven daarom in beginsel slechts eenmaal te worden vastgelegd. De kans op fouten wordt daardoor kleiner en de gegevens zijn direct beschikbaar voor de deelprocessen.

KPMG Information Risk Management heeft een behoorlijke klantengroep in de bouw, meldt Van der Lans. Het adviesbureau is sterk in het selecteren van pakketten voor bepaalde bedrijven. “We hebben bijna tweehonderd vragen gesteld en de resultaten nog eens doorgesproken met de leveranciers. We kunnen nu laten zien dat we specifieke kennis van de bouw in huis hebben”, aldus de onderzoeker.

Uit de marktverkenning bleek dat er een ruime hoeveelheid pakketten voor de automatisering van bouwbedrijven bestaat. Bovendien is de diversiteit groot, zodat elke onderneming wel een geschikt pakket kan vinden. Van der Lans maakt onderscheid tussen totaaloplossingen, die meer dan 60 procent functionaliteit bieden voor alle negen deelprocessen, midrange­pakketten, waarbij de ondersteuning van hoogstens vier van de negen processen ontbreekt en niche­pakketten, die uit ten minste drie gespecialiseerde modules bestaan. De laatste dekken slechts een klein deel van de processen, maar meestal wel grondig. Ten slotte bestaan ook nog low­end pakketten, met minder dan 60 procent van de benodigde functionaliteit voor de deelprocessen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels