nieuws

Vervolging De Key na negeren gasmelding

bouwbreed Premium

AMSTERDAM ­ Woningstichting De Key en een medewerker worden vervolgd wegens nalatigheid bij een gasexplosie in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Bij de brand in augustus 2001 brandden twee panden uit en raakten twee bewoners ernstig gewond.

Het Openbaar Ministerie meent dat De Key ernstige fouten heeft gemaakt. Een bewoonster deed enige uren voor de explosie haar beklag bij de woningstichting over een gaslucht in het trappenhuis. Maar de dienstdoende medewerker deed niets met de melding. Hij veronderstelde dat de stank kwam van een brommertje en voerde geen controle uit. Volgens het OM moeten bij gasmeldingen alle alarmbellen gaan rinkelen en had de woningstichting de medewerkers beter moeten instrueren over de omgang met dergelijke klachten.

De directe oorzaak van de explosie was een gebroken gietijzeren gasleiding. Daarover heeft de Raad voor de Transportveiligheid eerder al geoordeeld dat energiebedrijf Nuon beter preventief onderhoud moet plegen. Tien procent van alle gasleidingen in Amsterdam is van het type dat de explosie veroorzaakte.

Reageer op dit artikel