nieuws

Ontwikkelaars verwerpen kritiek commissie

bouwbreed Premium

den haag ­ De brancheorganisatie van projectontwikkelaar NVB en de Neprom verwerpen de kritiek van M. Vos en A. Duivesteijn in Cobouw van gisteren.

Deze leden van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid haalden gisteren in deze krant fel uit naar de projectontwikkelaars. Woningen op Vinex­locaties worden volgens Vos en Duivesteijn te duur verkocht, geld dat volgens hen verdwijnt in de zakken van de ontwikkelaars en de gemeenten. In het interview in Cobouw stellen de commissieleden dat de misstanden op de Vinex­locaties groter zijn dan in de grond­, wegen­ waterbouw.

Vooral de burgers zijn de dupe, menen Vos en Duivesteijn. Dat komt door het gebrek aan marktwerking, stellen ze. “Ontstemd en lichtelijk boos”, is de eerste reactie van NVB­directeur N. Rietdijk op de uitlatingen van Vos en Duivesteijn. “Wederom wordt de indruk gewekt dat projectontwikkelaars grote boze jongens zijn die zich schuldig maken aan handjeklap. Maar het zogeheten gebrek aan marktwerking is de schuld van de gemeenten. Met name de kleinere, regionale projectontwikkelaars hebben van de gemeenten vaak de stellige oproep gekregen vooral geen grond te kopen op een Vinex­locatie”, weet Rietdijk.

Gemeenten wilden het liefst in zee gaan met een paar grote bedrijven, aldus Rietdijk. “Die zijn vaak doelbewust geselecteerd. En nu worden zij erop aangekeken dat ze grond hebben gekocht. En kunnen zij er iets aan doen dat ze maar met weinigen zijn?” Rietdijk neemt het de gemeenten niet kwalijk dat ze zaken willen doen met slechts drie of vier ontwikkelaars. “Dat is veel overzichtelijker dan met honderd partijen in zee gaan. Dit weet de heer Duivesteijn ook allemaal. Daarom zijn zijn beweringen in Cobouw heel zwak.”

Neprom­directeur J. Fokkema concludeert “dat de enquêtecommissie de weg kwijt is”. “Ze geeft een totaal verkeerde voorstelling van zaken.”

Hij meldt dan ook “sterk het gevoel te hebben dat Vos en Duivesteijn met hun uitlatingen politiek bedrijven”. Fokkema: “Dat hoort dus niet bij een commissie die aan waarheidsvinding doet.”

Reageer op dit artikel