nieuws

Mobiele menginstallatie verbetert grond

bouwbreed

asbeek ­ In slechts enkele dagen is de mobiele continue menginstallatie van ARP engineering uit Ter Aar in staat om in opdracht van Heijmans Infra van een enorme berg klei, goede, bruikbare zand/grond maken. Die grond wordt gebruikt bij de aanleg van een riolering in het Belgische dorpje Asbeek. De machine is een eigen ontwikkeling. “Uniek”, zegt David Damen van de machinefabriek die installaties ontwikkelt voor wegenbouw, recycling, beton en mineralenindustrie.

“Dat wil zeggen”, haast hij zich eraan toe te voegen, “enige tijd geleden bouwde ARP al eens een prototype van een semi­mobiele menginstallatie.” Nu heeft het bescheiden bedrijfje (er werken acht mensen) op eigen initiatief dit model gebouwd. Na een proefperiode in Wetteren is de machine enkele tientallen kilometers naar het oosten verplaatst. Op verzoek van de Belgische tak van aannemer Heijmans, die wellicht interesse heeft de machine te kopen.

“In feite heeft deze machine zich al bewezen”, zegt Damen. “Dus ik maak me geen zorgen dat we ermee zouden blijven zitten. Maar het is wel een forse investering: zo’n 350.000 euro’s. Maar in België wordt heel veel gedaan aan grondverbetering en ook in Nederland begint dat steeds meer voor te komen.”

De installatie is gebouwd op een rupsonderstel, zodat deze ook in heel slecht terrein kan worden ingezet. De machine is in eerste instantie bedoeld voor het verbeteren van leem en klei, door het te verkleinen en te vermengen met kalk/cement en voor het stabiliseren van grond en immobiliseren van reststoffen. Maar ook gebroken steen, asfalt, grond, ertsen en dergelijke zijn door deze machine te verwerken.

Silo’s

De installatie is modulair opgebouwd en kan desgewenst worden uitgebreid met één of twee silo´s voor bindmiddel of water, is voorzien van afzuiging en filters en heeft een capaciteit van tenminste 250 ton per uur. De grond wordt door een graafmachine in de bunker van zes kuub gestort, komt op een vijf meter lange, vlakke doseerband, en komt vervolgens in een 1100 millimeter brede brekermolen. In de bunker is een doseerwoeler geplaatst om brugvorming te voorkomen.

De verpulverde grond wordt vervolgens met een 1000 millimeter brede en zes meter lange opvoerband naar de menger gevoerd. Op de band wordt de grond gewogen en naar aanleiding van het ingestelde recept worden zeer nauwkeurig het bindmiddel en de vloeistoffen gedoseerd. Tegelijkertijd worden de toegevoegde stoffen en vloeistoffen gewogen en indien nodig wordt de dosering aangepast. Hierdoor wordt en zeer nauwkeurig samengesteld mengsel bereikt. Op de installatie is een bindmiddelsilo gebouwd. In de menger, het hart van de machine, wordt de grond met veertig mengarmen doorelkaar gewoeld.

Afvoerband

De 1000 millimeter brede en zeven meter lange afvoerband spuugt de verbeterde grond met een snelheid van 1,4 meter per seconde uit. “Deze methode van verbeteren van grond op locatie geeft geweldige voordelen”, zegt Damen. “In normale gevallen van aanleg van riolering in en dorp als dit, zou de grond moeten worden afgevoerd en zand moeten worden aangevoerd. Dat zou niet alleen hoge kosten met zich meebrengen, maar ook heel veel verkeer in de smalle straatjes van dit dorpje hebben veroorzaakt. Door dit ter plaatse te doen worden op grote schaal tijd en geld gespaard.”

“Verder kan deze machine ervoor zorgen dat de verbetering van grond steeds beter en effectiever wordt, omdat alle gegevens van de besturing, receptuur, verwerkte hoeveelheden en dergelijke automatisch worden opgeslagen en bewaard. Zowel productie als mengverhoudingen hebben een nauwkeurigheid van tenminste 99 procent.” Nu is het samenstellen van het recept voor grondverbetering vaak nattevingerwerk, dat door ervaren grondwerkers wordt gedaan. De besturing kan twintig recepten vastleggen en kent drie autorisatieniveaus. De beheerder kan recepten wijzigen, de supervisor kan receptuur selecteren en de operator kan bedienen. De bediening met touch screen geeft allerlei data door, zoals de productie, gebruikte hoeveelheden bindmiddel en vloeistoffen, en inhoud van silo en watertank. Op het proefterrein in België, zo groot als en voetbalveld, is ervoor gekozen de kalk per bulkauto aan te voeren. Aan de machine kunnen twee bindmiddelsilo’s worden gemonteerd. Op het terrein liggen twee gigantische bergen grond: een berg klei en een berg met goede, bruikbare grond.

“Over een paar dagen zijn we hier weg”, zegt Damen. “De capaciteit is zo groot, dat we nooit ergens lang blijven. Daarom heeft het geen zin een stationaire installatie op te bouwen. Inpakken en wegwezen op de dieplader naar de volgende klus. Er is in België, maar ook in Nederland steeds meer werk voor deze machine.” Hoewel de machine in Europa waarschijnlijk uniek is, doet Damen geen moeite voor patenten en octrooien: “De machine is opgebouwd uit bekende, bestaande componenten. Iedereen zou de machine zo kunnen nabouwen. Behalve dan dat wij het toch weer net even slimmer zouden doen.”

‘Er is in België en Nederland steeds meer werk voor deze machine’

Reageer op dit artikel