nieuws

Honderden warmtepompen in Breda

bouwbreed Premium

breda ­ De gemeente Breda laat de 350 woningen, die in de Bredase wijk Nieuw Wolfslaar worden gebouwd, van een warmtepomp voorzien. Het systeem wordt onder leiding van energiebedrijf REMU aangelegd.

Het moet de bewoners meer comfort bieden en ruim een kwart minder koolstofdioxyde in de lucht brengen dan gangbare verwarmingen. Breda is de eerste gemeente die op zo’n grote schaal warmtepompen laat installeren. De Novem heeft het als een ‘landelijk voorbeeldproject’ onderscheiden.

De woningen in Nieuw Wolfslaar krijgen een laag­temperatuur­verwarmingssysteem, gecombineerd met een vloerverwarming die de warmte gelijkmatig verdeelt. Hierdoor ontstaat er minder luchtcirculatie in de woning dan bij een gangbaar hoog temperatuursysteem zodat er minder problemen met tocht en stof zullen ontstaan. Extra lussen kunnen de koudeval bij de ramen tegengaan. Deze meerwaarde compenseert de, volgens de gemeente, marginale meerkosten. Breda schrijft voor dat de maandlasten voor het warmtepompsysteem gelijk moeten zijn aan die voor gas en elektra. De Novem en mogelijk ook de provincie financieren mee.

Concurrerend

De gemeente besteedde het systeem onderhands aan bij energiebedrijven die eerder ervaring opdeden met grote(re) warmtepompprojecten. Volgens Breda zijn dat er niet veel maar voldoende om uit concurrerende aanbiedingen te kunnen kiezen. Winnaar REMU deed eerder op kleinere schaal ervaring op in Houten. Elke woning krijgt een eigen warmtepomp. Die blijven het eigendom van REMU. Het energiebedrijf zorgt ook voor onderhoud en vervangt na vijftien jaar de warmtepomp. Het contract heeft een looptijd van dertig jaar. De kosten van het systeem zijn verwerkt in de prijs van de woning. De bewoner betaalt voor de bron en de afschrijving van de warmtepomp.

De gemeente verplicht de ontwikkelaars BVR, Van Zundert, Intermanagement, Van Opstal, Van der Linde Stienstra, Van Beek Vastgoed en Woningbouwvereniging St. Laurentius om de woningen van een warmtepomp te voorzien. Voor de bewoners is er geen alternatief omdat in de wijk geen infrastructuur voor gas komt. De besparingen die daardoor ontstaan financieren mede de installatie van een warmtepomp in de huurwoningen. Breda wil dat het systeem ook daar wordt gebruikt zodat de hele wijk hetzelfde comfort heeft. Breda ziet goede alternatieven voor koken op gas. Wel moeten de bewoners een ‘warmtepompdiscipline’ worden bijgebracht. In beginsel hoeven die niet aan knoppen te draaien. Het systeem wordt bij voorkeur ook niet in de nachtstand gezet omdat het relatief lang duurt voordat de woning weer op temperatuur is.

Zonneboilers

De huurwoningen komen in twee torens nabij de ingang van de locatie. Mogelijk kunnen op die torens zonneboilers worden gemonteerd die warmte opwekken voor het regenereren van de bron. Die bron voorziet de woningen in de winter van warmte. In de zomer voert de warmtepomp in de koelstand de warmte weer aan. Doorgaans wordt er minder gekoeld dan verwarmd zodat de bron niet energieneutraal wordt gebruikt.

De bron onder Nieuw Wolfslaar wordt mogelijk geregenereerd via een wisselaar die warmte uit het oppervlaktewater haalt. In september is het gebied bouwrijp. In mei gaat het systeem in de grond. In oktober begint de bouw van de eerste fase. De laatste oplevering wordt eind 2004, begin 2005 verwacht. De wijk ligt ten zuiden van de provinciale weg naar Bavel en ten westen van de A27 en ten oosten van de wijk Ypelaar. De woningen moeten een EPC van 0,85 hebben.

De gemeente wil voor de in aanbouw zijnde uitbreiding van het stadskantoor een warmtepompinstallatie exploiteren met het nabijgelegen Chassétheater en het casino. De panden worden op verschillende momenten van de dag benut zodat er geen pieken in het gebruik optreden. In het stationsgebied wil de gemeente de voorgenomen 400 woningen en 100.000 vierkante meter BVO kantoor ook door warmtepompen laten verzorgen. In de utiliteit levert regeneratie doorgaans geen problemen op. Het systeem voert zonder al te grote extra investeringen veel afvalwarmte uit bijvoorbeeld elektrische apparatuur af via de koeling.

Reageer op dit artikel