nieuws

Een beetje eigenwijs, maar wel veelzijdig

bouwbreed Premium

parijs ­ Een beetje eigenwijs zijn ze wel bij Mecalac. Na de multifunctionele machine op wielen begeeft de Franse fabrikant uit het luisterrijke Annecy aan de voet van de Alpen zich op het pad van multifunctionele graafmachines op wielen én rupsen.

Intermat krijgt de première van de 13­tons 714MC (op rupsen) en de 714MW (op wielen). De 7­tons versie verschijnt volgend jaar, de 9­tonner een jaar later. Net als de MX­en zijn de machines vooral bedoeld voor werk in een bebouwde omgeving en mede daarom past Mecalac zo goed bij partner Ahlmann met zijn bij straatmakers zo populaire knikladers. “De cabine is ­ in tegenstelling tot onze vorige machines ­ links geplaatst”, zegt de sympathieke PR­manager Martine Mercier, “want de gebruiker wil dat zo. Maar omdat de machine 360 graden roterend is, kan de bestuurder kiezen aan welke kant van de weg hij wil werken. Feit blijft wel, dat de giek altijd rechts van de bestuurder blijft.” De giek is de typische Mecalac­giek, waardoor het zicht ook naar die kant goed is. De machinist mag toch niet mopperen: zijn cabine is maar liefst twee meter lang, lang genoeg voor het middagdutje. Het opstapje klapt weg als de armleuning van de stoel naar beneden gaat.

Mecalac heeft het deur­systeem gepatenteerd. Aan de opbergruimte is veel aandacht besteed: er zijn speciale plekken ingeruimd voor onder meer de mobiele telefoon, leeslamp, fleskoeler, koelbox en allerlei persoonlijke zaken. Voor dit nieuwe model heeft Mecalac het nieuwe giekhefsysteem gepatenteerd. Twee cilinders zorgen voor een hoek van 140 graden, waar andere graafmachines niet verder komen dan 115 graden. Door het systeem heft de machine bovengemiddeld. “Deze Mecalac”, zegt Mercier, “is in tal van uitvoeringen verkrijgbaar. De motor is steeds een Deutz van 83 kW. Op wielen heet hij 714 MW, en is optioneel met vierwielbesturing leverbaar. Het eigen gewicht is dan acht ton. Op rupsen weegt de machine ruim tien ton. Stalen of rubberen rupsen van 500, 600 of 750 millimeter breed, het is allemaal te kiezen. En met of zonder stabilisator en/of dozerblad, het kan allemaal.”

Mecalac is ook sterk in aanbouw­ en uitrustingsstukken. Aan alle machines zijn tal van accessoires te hangen, zoals graafbakken met en zonder tanden, opschoonbakken, laadschoppen en combinatie hiervan, alsmede onder meer een hijsmastje, palletvorken, grijper, sloophamer, bezems en maaiers, asfaltzaag en bandenlegger. Een beetje eigenwijs zijn ze bij Mecalac, maar wel veelzijdig en origineel.

(bijschrift) De 13­tons 714MC multifunctionele graafmachine op rupsen op tekening. Het origineel wordt op de Intermat onthuld.

Reageer op dit artikel