nieuws

Dik Wessels heeft een fijne neus voor koopjes

bouwbreed

rijssen ­ Ook al is hij op en top Tukker, de Hollandse koopmansgeest is Dik Wessels absoluut niet vreemd. Ooit begonnen met het aannemersbedrijf Wessels in Rijssen, is hij nu lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Het lijkt slechts een hobby. Reggeborgh, het beleggingsvehikel van de familie Wessels, doet het met zijn 209 onderhangende bv’s ook niet slecht.

Dik Wessels houdt overduidelijk niet van schijnwerpers. Voor iemand die volgens zakenblad Quote nummer 15 staat op de lijst van rijkste mensen in Nederland, is er opmerkelijk weinig publiciteit rond zijn figuur. Dat hij samen met broer Herman het nodige te vertellen heeft bij FC Twente is een publiek geheim. Dat zijn Reggeborgh­dochter Advanced Travel Partners op het punt heeft gestaan Air Holland te redden eveneens. De vliegtuigen waren echter iets te duur waardoor Reggeborgh er toch maar van afzag.

Aannemer

Wessels lijkt een neus te hebben voor zakendoen zonder wilde investeringen. Daar gaf de van oorsprong aannemer pur sang al veel eerder blijk van. In 1990 bijvoorbeeld was het beursgenoteerde IBB Kondor slachtoffer van een vijandige overnemer. Wessels trad op als witte ridder en Kondor Wessels was een feit. Het was tevens de reden om beleggingsvehikel Reggeborgh op te richten. Dit vehikel moest het aanzienlijke minderheidsbelang van Wessels in Kondor Wessels gaan beheren.

In 1997 volgde de fusie tussen Kondor Wessels en Volker Stevin, een actie die Wessels evenmin windeieren legde. Nog steeds heeft hij een aanmerkelijk belang in de Rotterdamse bouwer.

Het is overigens niet de enige bouwer waarin Reggeborgh een belang heeft. Tot verbazing van menigeen nam de Wessels­familie voor 15 miljoen gulden een belang van 5,18 procent in BAM. Dik Wessels zelf hield vol van niets te weten omdat zijn schoonzoon daarvoor verantwoordelijk was geweest. Met 209 bv’s om op te letten plus nog de job bij Volker Wessels Stevin kan dat heel goed waar zijn.

Vastgoed

Reggeborgh is inmiddels uitgegroeid tot een heus bedrijf, met participaties in een aantal takken van sport. Vooral in het vastgoed heeft het bedrijf een stevige poot met verscheidene bedrijven, waaronder Westersuyker.

Netwerken zit de Tukker dan ook in het bloed. In de vastgoedwereld zijn daar de connecties met vastgoedprofessor P. Kohnstamm en makelaarsgoeroe Cor van Zadelhoff. Virtueel netwerken heeft Wessels geleerd in zijn relaties met World Online van Nina Brink. Er zijn financiële goeroes die zeggen dat Wessels een van de weinigen is geweest die verdiende aan de beursgang van Word Online, het startpunt van de ineenstorting van de ICT­hype.

Kortom, de sphinx van Rijssen heeft het buiten de schijnwerpers heerlijk naar zijn zin. Zo goed zelfs dat hij ­ als de overname van VWS doorgaat ­ gewoon in de Raad van Bestuur blijft zitten. Dat zal zeer merkwaardig worden voor Herman Hazewinkel. De eigenaar aan wie hij verantwoording verschuldigd is, moet hem vertellen wat hij doet als VWS­bestuurder.

Eén voordeel: de vergadering van aandeelhouders kan heel kort zijn.

Reageer op dit artikel