nieuws

Deense en Duitse verkeersministers slaan spijkers met koppen in Berlijn

bouwbreed

berlijn/kopenhagen ­ De verkeersministers van Duitsland en Denemarken hebben na een ontmoeting in Berlijn besloten de plannen voor de aanleg van de Fehmarnbeltverbinding tussen beide landen een flinke zet in de goede richting te geven.

Werkgroepen van de twee ministeries krijgen namelijk de opdracht de projectdetails inzake financiering en technische aanpak op papier te brengen. Op basis daarvan kunnen door de bewindslieden direct na de jaarwisseling concrete voorstellen worden ingediend met het oog op de politieke besluitvorming, zo is de opzet.

Volgens zowel de Duitse minister Manfred Stolpe als zijn Deense collega Flemming Hansen is het duidelijk dat de vaste oeververbinding niet alleen van grote betekenis is voor de twee landen zelf, maar ook voor de rest van Europa. “Dat is een standpunt dat wordt gedeeld door de EU, en we gaan ervan uit dat Brussel het project financieel zal steunen”, lichten ze toe in een verklaring. Met name de Deense regering heeft vaart willen zetten achter de plannen, terwijl de Duitsers zich eerder betrekkelijk sceptisch hebben opgesteld. Hansen blijkt derhalve succes te hebben gehad met zijn lobby in Berlijn.

Met de verbinding moet een vaarwater van een kleine 20 kilometer in de Westelijke Oostzee worden overbrugd. Afhankelijk van de vormgeving gaat het project tussen de 3 en 5,5 miljard euro in het geld van eind jaren ’90 vergen.

Reageer op dit artikel