nieuws

De Efteling ligt niet echt wakker van dassenburcht

bouwbreed Premium

kaatsheuvel ­ Geduld hebben ze noodgedwongen wel gekregen bij de Efteling. Al vijftien jaar is het attractiepark bezig met de plannen voor het Droomrijk: een park in het nabijgelegen bosgebied met verschillende typen vakantiehuizen en ­appartementen, waar uiteindelijk 3.600 mensen kunnen verblijven.

Van de vondst van een dassenburcht door de Vereniging Das&Boom in het plangebied liggen ze dan ook niet wakker bij de Efteling. In de burcht lijkt maar één das te wonen. Waarschijnlijk maakt het dier deel uit van een groep dassen die een paar jaar geleden in de Loonse en Drunense Duinen, aan de overkant van de N261, is uitgezet.

Het beschermde dier zal misschien tot verder uitstel van de plannen leiden, maar zeker niet voor afstel. “We bekijken nu de opties”, aldus een woordvoerder van de Efteling. De belangrijkste opties zijn volgens hem de dassenburcht verplaatsen, waar toestemming voor nodig is van het ministerie van LNV, of zodanig sleutelen aan de plannen dat de dassenburcht kan blijven staan.

De Efteling wil het Droomrijk in twee fasen bouwen. De eerste fase, met zo’n duizend verblijfsplaatsen, moet al in de loop van volgend jaar klaar zijn. De start van de tweede fase volgt een aantal jaar daarna. Bij de Raad van State lopen nog enkele bezwaarprocedures.

Reageer op dit artikel